Wanhoop in de culturele sector: bedrijven vragen zich af of ze over een paar maanden nog bestaan. Want sommige instellingen zien weinig tot helemaal niets van het beloofde geld. Nieuwsuur maakte een reportage en ging op bezoek bij Tineke Maas van de Goudse Schouwburg en Marc de Beyer van Museum Gouda.
"De culturele sector heeft meer steun nodig! Samen met Marc de Beyer sprak ik met Nieuwsuur over de gevolgen van de crisis. Gemeentes hebben compensatie nodig van het rijk om de extra kosten te kunnen dragen voor behoud van de culturele infrastructuur", aldus Tineke Maas van de Goudse Schouwburg.
VANAVOND IN @Nieuwsuur 👇🏻
— MuseumGouda (@MuseumGouda) April 28, 2020
Onze directeur @MarcdeBeyer en directeur van @schouwburggouda @tinekemaas over de impact van de #coronacrisis op de culturele sector, n.a.v het debat in de Tweede Kamer vandaag.
KIJKTIP 👉🏻 NPO 2, 21.30 uur pic.twitter.com/jL3Ho6F5LG
"Twee prachtige culturele instellingen die afgelopen jaren goed presteerden maar nu door corona toch onder stevige financiële druk staan. Hulp is nodig, ook in de regio", zo reageert wethouder Thierry van Vugt.
"Ook de Sint Janskerk Gouda in grote problemen door een terugval van 100% aan inkomsten door de aanhoudende 'intelligente lockdown'"", zo vertelt Jaap van Rijn van de Stichting Sint Janskerk. "De toren van de Sint-Jan is aan het wegzakken in de slappe bodem, net als de culturele sector..."
300 miljoen
Kunstenaars willen dat cultuurminister Ingrid van Engelshoven meer doet om de cultuursector te helpen in de coronacrisis. De 300 miljoen euro die de minister heeft uitgetrokken, lijkt alleen bij gesubsidieerde instellingen terecht te komen, niet bij zelfstandige makers. Die pleiten daarom voor het fiscaal aantrekkelijker maken van het kopen van en opdracht geven tot kunst. Het kabinet verwijst zelfstandigen nu steeds naar de algemene steunregelingen voor ondernemers. Maar zijn die regelingen voldoende om alle kunstenaars overeind te houden?