Riverdale Festival dit jaar op Sluiseiland

20 January 2020, 15:45 uur
Uitgaan
mainImage
Riverdale Festival

De locatie van Riverdale Festival is bekend: het Sluiseiland. Het festival gaat gebruik maken van het oude DONK-terrein, ten zuiden van de rotonde op het eiland. “Het terrein is vlak en bedekt met een mooie laag gras. Het is een unieke locatie met talloze mogelijkheden", aldus de organisatoren Thomas de Boer en Gerben Roskam.

Voor lange tijd was het nog geheim maar gisteren heeft de organisatie de locatie bekend gemaakt. In 2020 verhuist het festival naar het Sluiseiland. Volgens de organisatie was het een enorme zoektocht om een geschikte locatie te vinden. Het festival moest weer verhuizen vanwege onzekerheid over het terrein in de Goudse Poort.

Dat Riverdale Festival ook in 2020 weer terug kwam dat wisten we al; maar de locatie heeft de organisatie voor lange tijd geheim gehouden. Met een goede reden zegt de organisatie: “We zijn al een paar maanden bezig om het verkeer en de veiligheid op orde te brengen. Nu we een plan hebben waar ook de hulpdiensten blij mee zijn, kunnen we verder.”

Waarom?
In 2018 vond de eerste editie van het festival plaats op GOUDasfalt. Dat verkocht, kort voor het festival, uit met 3500 bezoekers. In 2019 bleek het GOUDasfalt terrein al te klein voor het festival. “Voornamelijk de hoeveelheid fietsen was een probleem. Die pasten simpelweg niet op ‘t terrein van GOUDasfalt. Dus zijn we gaan zoeken naar meer ruimte”, zegt Thomas de Boer, productieleider van Riverdale Festival.

In de Goudse Poort mocht de tweede editie van het festival 5000 bezoekers ontvangen. Nu blijkt het terrein in de Goudse Poort niet meer beschikbaar te zijn. “We konden geen zekerheid krijgen op lange
termijn. In de festivalwereld moet je alles ruim op tijd regelen anders is het materiaal niet meer beschikbaar en zijn de DJ’s al ergens anders aan het draaien", vertelt Gerben Roskam, mede-organisator van
Riverdale Festival. “We begrijpen dat de eigenaar geen zekerheid kan geven. Het terrein staat nog actief in de verkoop. Echter moeten wij wel ruim op tijd beginnen met de voorbereidingen.”

Sluiseiland
De zoektocht naar de juiste locatie heeft naar verluid maanden geduurd. “Als er een geschikt evenemententerrein was geweest: dan waren wij niet de eerste die zo’n festival zou geven. Dus we
moeten creatief zijn”, grapt Thomas de Boer. “We hadden een lijst met 12 mogelijke locaties. Ze zijn allemaal afgevallen op het Sluiseiland na.”

Een geschikte locatie moest aan een aantal eisen voldoen volgens de organisatie: goed bereikbaar met OV, binnen 20 minuten fietsen vanaf de binnenstad en genoeg ruimte om alle fietsen te kunnen stallen. “Veel mensen zullen denken dat we gek zijn. Bij de naam Sluiseiland denkt bijna iedereen gelijk aan de speeltuin of de skatebaan”, weet De Boer. “Op die plekken hebben we natuurlijk geen ruimte om een festival op te zetten; maar er ligt een grote lap grond ten zuidwesten van de rotonde. Dat gebied gebruiken we alleen voor de podia en is dan 4x groter dan wat we vorig jaar hadden. Daar kunnen we enorm gave dingen mee doen”

Nieuwe invulling
Naast de onthulling van de locatie lijkt het festival ook een nieuwe look te krijgen. “Het Sluiseiland geeft ons de mogelijkheid om te spelen met een nieuwe invulling van het festival. De eerste twee edities waren, qua sfeer, meer industrieel, we zetten nu een stap richting de natuur.”

Overlast 
De organisatie heeft afgelopen weekend de omwonenden van het Sluiseiland al geïnformeerd. “We hebben een kleine 400 adressen een brief bezorgd met informatie over het festival. We zijn ons ervan bewust dat een festival overlast kan veroorzaken voor de omwonenden en we willen goede buren worden. Stap één van een goede buur zijn is goed kennis maken”, aldus Roskam.

De komende maanden gaat de organisatie de buurt nog vaker informeren. “We willen dat iedereen weet wat er gaat gebeuren. Zodat niemand voor een verrassing komt te staan.”