,,In ons middelgrote restaurant kan een ieder genieten van de klassieke keuken met eigentijdse accenten. Een selecte kaart, met exclusieve gerechten, persoonlijke aandacht en een sfeervolle ambiance, vormen de ingrediënten voor een ontspannen culinair samenzijn”, zo introduceert eigenaar en chef-patron Jan Hartman zijn restaurant Jean Marie aan de Oude Brugweg 4 in Gouda.
Restaurant Jean Marie kun je vinden aan de rand van Gouda, nabij Stolwijkersluis. Op een stek waar Gouda overgaat in het prachtige en pure natuurschoon van de Krimpenerwaard. Binnen is het ook puur genieten; een goed glas wijn, mooi gedekte tafels en de huiselijke entourage van het restaurant. Maar aangenaam verrast word je zeker ook door de perfectie in de keuken van de chef-patron die uitsluitend kookt met verse ingrediënten van het seizoen en – hoe kan het mooier – uit de fraaie Krimpenerwaard.
Geen supermarkt
“We werken heel veel met streekproducten, aangeleverd door jagers en vissers uit de Krimpenerwaard. Daarbij zijn we afhankelijk van wat ze aanleveren. Niets geschoten is altijd mis. Het is geen supermarkt. Alles wat binnen wordt gebracht, gebruiken we en gaan we mee aan de slag en komt op de menukaart. We nemen wat ze komen brengen…”, vertelt Jan.
“Zelf ben ik een groot liefhebber van wild. Daar werk ik ook maar al te graag mee. Als je een goed stuk wild binnenkrijgt en je begint bij de basis, dan kan het bijna niet meer stuk. Dan kan je de uiteindelijke gerechten die onze gasten op hun bord krijgen bijna niet meer verknoeien.”
Liefde
En alle voorbereidingen treft Jan met liefde voor het vak en voor het beest. “Wij staan bovenaan de voedselketen. Met eer en geweten omgaan met de dieren. Dan mag je ze opeten met alle respect. Verder gebruiken we nagenoeg alles van het wild wat ons wordt aangeleverd. Alle delen worden wel ergens voor gebruikt. Van balletjes gehakt, stoofvlees, lever en nieren. Van de botten maken we saus. Ook met de testikels weten we raad mee. Alleen met de ingewanden kunnen we nagenoeg niets…”
Naast de streekproducten is de huisgemaakte zalm bij Jean Marie een begrip. “Ik marineer de zalm zelf, netjes koud roken en Marieke trancheert de zalm aan tafel. “Ik snij de zalm altijd vers aan tafel. Een ware delicatesse”, weet gastvrouw-sommelier Marieke Hartman.
Het restaurant
Het restaurant is gezellig, huiselijk ingericht met warme bordeaux rode tinten en met wisselende exposities van schilderijen aan de muren. De Franse/Mediterrane keuken staat goed bekend in Gouda en omgeving. De aan het seizoen aangepaste menukaart biedt de culinaire liefhebber een ruime keuze uit klassieke en eigentijdse gerechten en zorgvuldig samengestelde menu's.
De wijnkelder
Het wijnarrangement is toegesneden op de menu’s van Jean Marie. De keuze is reuze. Daarbij kun je – indien gewenst – bij Jean Marie zelfs tot op de bodem (door)gaan. Letterlijk zelfs. Voor de duidelijkheid: we hebben het in deze context wel over de wijnkelder. Hier beleef je nog echt het ‘kelder gevoel’, het voelt een beetje vochtig aan en de lucht is vol van aardse geuren. Hier kun je met een klein gezelschap een wijnproeverij houden of zomaar even – met een glas mooie wijn in de hand - snuffelen tussen de goed gevulde wijnrekken. Daar waar het lijkt dat de tijd even stil heeft gestaan.
Kooksessies
Op andere fronten gaat Jean Marie met zijn tijd mee. Zo houdt het restaurant regelmatig en op verzoek kooksessies. ,,Gezellig met een stel goede vrienden of familie of zakelijk voor het vergroten van de teamspirit van het bedrijf. De nauwe samenwerking die je nodig hebt om met elkaar een mooi menu samen te stellen, geeft een hechtere samenwerkingsband en verhoogt de creativiteit”, spreekt Jan uit eigen ervaring.
RESTAURANT JEAN MARIE
Oude Brugweg 4, Gouda.
tel.: 0182-516262
2808 NP Gouda
0182-516262
[email protected]
www.jean-marie.nl
https://www.facebook.com/restaurantjeanmarie/
Eigenaar/chef kok: Jan Hartman
Keuken: Frans, Mediterraan
Lid van: Euro-toques
Ambiance: romantisch
Muziek: klassiek
Groepen: tot 65 personen
Parkeren: gratis naast het restaurant.
Ligging: aan de provinciale weg
Openbaar Vervoer: buslijnen 197, 196 en 180
Openingstijden: wo. t/m za. vanaf 18u00. Keuken open tot 21u30. Gesloten ma. en zo.