18 August 2019, 08:38 uur
Sport
mainImage
FIBA Basketball

Door de overwinning op Denemarken waren de basketballers van Orange Lions MU16 Nederland vrijdag al gepromoveerd naar de A-divisie. Toch stond er bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Podgorica nog een taak voor de Orange Lions MU16 op het programma: de finale tegen Polen. De ploeg van bondscoach Radenko Varagic, met de Gouwenaar Massal Diouf, had zaterdag een goede start, maar aan het einde van het vierde kwart was Polen toch net te sterk voor de Lions en kaapte het met een 71-58 zege het goud weg voor de neus van Nederland. KWARTSTANDEN:  15-16; 17-22; 18-12; 21-8.

Game flow
Zoals eerder al gezegd begonnen de Orange Lions sterk aan de wedstrijd. In het eerste kwart hadden ze al een voorsprong van zes punten (10-16) en in het tweede kwart zelfs zeven punten (24-31), maar telkens kregen Polen de kans om terug te komen in de wedstrijd. Aan het einde van de derde kwart was de score weer gelijk. In het vierde kwart kwam Nederland niet meer tot goede aanvallen en schieten ze maar drie van de elf schoten raak. Te weinig om met de Europese titel aan de haal te gaan. Polen was juist in het vierde kwart met acht rake schoten uit zeventien pogingen een stuk efficiënter.

Top performers
Armin Strojil; 23 punten, 6 assists en 3 rebounds; Julian Dekker 11 punten en 2 assists.

Opvallend
Nederland had een mooi driepuntspercentage van 40,9. Bij Polen was het percentage veel lager, namelijk 26,7.

Radenko Varagic (bondscoach): "Ik ben trots op mijn team, ze hebben een geweldig toernooi gespeeld. Ik ben ook trots op mijn staf, ze hebben het ook geweldig gedaan. We zijn teleurgesteld dat we niet hebben gewonnen. Na een goede eerste helft konden we dat niet voortzetten in de tweede helft. Veertig punten incasseren uit aanvallende rebounds en turnovers was te veel van het goede. Maar we zijn trots en we hebben ons land op een goede manier vertegenwoordigd deze zomer. We danken de organisatie in Montenegro, de mensen hier die ons hebben geholpen met alles dat we nodig hadden. Iedereen heeft ons geweldig gesteund, iets dat we nooit hadden kunnen denken."