Zeven leden SC Gouda naar NK Inline-skaten Baan/Weg

9 May 2018, 16:33 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Gelderse Heerde is op Hemelvaartsdag en de twee dagen erna weer het epicentrum van skeelerend Nederland: de Nederlandse titels op de Baan en Weg worden verdeeld én er wordt gestreden om de plaatsingen voor het WK dat in juli voor het eerst in Nederland wordt gereden. SC Gouda komt met zeven inline-skaters aan de start bij dit NK: debutante Janne Kraamer, Sanne en Ofke Teekens, Lars en Tom den Heijer, Lianne van Loon en Luca Groenestein.

Een NK is uiteraard altijd een enerverend toernooi, want een nationale titel is tenslotte niet niks, maar dit jaar lijkt het extra spannend. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het WK, dat begin juli in Heerde en Arnhem verreden zal worden. De startbewijzen voor dit WK kunnen tijdens het NK verdiend worden. Wie zijn de kanshebbers?

Nederlands kampioen worden is geen garantie voor een plek in de WK-selectie. Tijdens dit NK kunnen in inline-skaters zich alleen direct plaatsen als ze het sprintklassement ( 500m/1000m/100m/one lap) of het langeafstandsklassement (1000m/punten-afvalkoers/puntenkoers op de weg) winnen. Het NK marathon vindt pas plaats op 21 mei. Ook de winnaar van dat klassement (marathon en puntenkoers op de weg) plaatst zich rechtstreeks. De overige plaatsen zullen worden geselecteerd door de selectiecommissie inline skaten.Tom den Heijer en Lianne van Loon

Senioren heren
Bij de mannen is het vooral op de sprint dringen geblazen, als het gaat om de strijd om de titels. Ronald en Michel Mulder houden zich dit seizoen weer serieus met skeeleren bezig en zijn dus zeker mannen om rekening mee te houden. Kay Schipper zag zijn seizoen vorig jaar in het water vallen door een langdurige voetblessure en een sleutelbeenbreuk. Hij zal nu extra gebrand zijn op goede prestaties. Ook zijn tweelingbroer Rick is iemand om rekening mee te houden. De broers verbleven recentelijk drie maanden in Colombia, om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het skeelerseizoen. Andere serieuze medaillekandidaten zijn Gerrie van Lingen en Remon Kwant.

Op de lange afstanden laten Gary Hekman en Crispijn Ariëns zich dit seizoen goed zien. Hekman lijkt vooraf iemand met goede papieren. Ariëns kan zowel op de piste als op de weg goed uit de voeten. Topfavoriet op de piste is echter Luc ter Haar. Hij liet tijdens de Europacup in Heerde al zien goed in vorm te zijn. Belangrijke outsider is Marthijn Mulder. Hij laat dit seizoen uitstekende resultaten op de marathon zien, wat kan hij op het wegtoernooi? Ook eerstejaars senior Tom den Heijer is in vorm en zou wellicht voor een verrassing kunnen zorgen.

Senioren Dames
Bij de dames zal het vooral een strijd tussen de gevestigde orde en de jongere generatie worden. Bianca Roosenboom werd vorig jaar tijdens het WK vierde op de marathon. Zij zal uiteraard alles op alles zetten voor een plek in de WK-selectie, om zo een gooi te doen naar die felbegeerde podiumplaats op een WK. Op dit NK is Roosenboom de te kloppen vrouw op alle afstanden. Elma de Vries maakte deze winter bekend te stoppen met schaatsen, maar plakt nog wel een laatste skeelerseizoen aan haar carrière. De Vries heeft al zoveel nationale titels bij elkaar geskeelerd, dat ze ook dit seizoen gewoon nog iemand is om rekening mee te houden. Elisa Dul en Marijke Groenewoud vertegenwoordigen de nieuwe generatie favorieten.

Junioren
Bij de junioren zijn Janno Botman en Merijn Scheperkamp de absolute toppers als het op de spint aankomt. Tijdens de Europacup in Heerde reden ze al naar het podium en zij lijken de nationale sprinttitels onderling te zullen gaan verdelen. Op de lange afstanden is Jordy van Workum de topfavoriet. Harm Visser en Teun de Wit zijn de mannen die het Van Workum zo moeilijk mogelijk gaan maken.

Bij de sprintende dames zullen Marit van Beijnum en Lianne van Loon zich nadrukkelijk met de strijd om de titels gaan bemoeien. Anna van den Bos en Bente Kerkhoff zijn de dames die op de lange afstanden de meeste kans maken. Ook de junioren kunnen zich via dit NK plaatsen voor het WK, dus ook voor hen zal het een razend spannend toernooi worden.