Zakelijk Oranje zonder glans naar achtste finales op WK

29 November 2022, 19:34 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal heeft zich verzekerd van een plek in de achtste finales van het WK voetbal in Qatar. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal speelde in de derde en laatste groepswedstrijd tegen Qatar opnieuw niet groots, maar won wel: 2-0.

Oranje, dat ook bij de vorige WK-deelnames nog nooit strandde in de groepsfase, speelt komende zaterdag om 16.00 uur (Nederlandse tijd) tegen de nummer 2 uit groep B. In die poule, met Engeland, Iran, de Verenigde Staten en Wales, staat dinsdagavond de laatste speelronde op het programma.

Na het tegenvallende optreden tegen Ecuador, waarin het Nederlands elftal vrijdag ontsnapte aan een nederlaag (1-1), hoopte Van Gaal verbetering te zien. Het is bij de start van het WK vooral zoeken naar het juiste middenveld. In de eerste wedstrijd tegen Senegal (2-0) mocht Steven Berghuis het proberen naast spelmaker Frenkie de Jong en tegen Ecuador gaf Van Gaal de voorkeur aan Teun Koopmeiners. Koopmeiners wist niet te overtuigen en tegen Qatar kreeg Marten de Roon de kans.

Wissels

Naast Koopmeiners verdween ook Steven Bergwijn, onzichtbaar in de eerste twee groepswedstrijden, uit het basiselftal. Memphis Depay deed voor het eerst dit toernooi vanaf het begin mee. De aanvaller van FC Barcelona is pas net hersteld van een hamstringblessure en moest tot dinsdag genoegen nemen met invalbeurten.

Dit keer deed Depay de eerste 65 minuten mee. Oranje leidde op dat moment al met 2-0. In de beginfase was Nederland wel een paar keer dreigend, maar het tempo was te laag om Qatar te ontregelen. De Roon leed een paar keer onnodig verlies, net als Davy Klaassen.

Goals

Klaassen stond na 27 minuten wel aan de basis van de openingstreffer. De Ajacied stelde Cody Gakpo, die met rechts doeltreffend uithaalde, in staat te scoren. Voor Gakpo, die in de belangstelling staat van Manchester United, betekende het al zijn derde treffer dit toernooi.

Kort na rust liep Oranje verder uit. Na een pass van opnieuw Klaassen kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Depay. Hij schoot de bal tegen de keeper, waarna De Jong attent reageerde en van dichtbij binnen tikte. Twee verdedigers van Qatar reageerden veel te laat.

De groepswinst was met die tussenstand nagenoeg zeker. Invaller Steven Berghuis maakte nog een derde treffer, maar die werd wegens hands van Gakpo afgekeurd.

 


Door: ANP