Widex GZC Donk op jacht naar titel

28 September 2019, 18:36 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures

In navolging van de dames begint zaterdag ook de Eredivisie van de Heren. De opening van het nieuwe seizoen ging vorige week glansrijk gewonnen door UZSC met de Supercup. De Utrechters hebben een verdere verjonging doorgevoerd, maar gelden nog altijd als een favoriet voor de titel.

Vorig seizoen zou UZSC een ‘pas op de plaats’ maken met het afscheid van een generatie topspelers als Joep van den Bersselaar en Yoran Frauenfelder. Toch liep het anders. Jongens van de club, Benjamin Hoepelman en Pascal Janssen keerden vroeger dan verwacht terug van hun buitenlandse clubs en zo ontstond er alsnog een kampioensploeg. Nu doelman Ruben Hoepelman en ook Casper Landeweerd afscheid hebben genomen, verschuift de focus verder richting de nieuwe generatie spelers. In de eerste wedstrijd gaat de ploeg op bezoek bij Polar Bears. Dat een rustige zomer kende, waarbij de selectie vrijwel intact bleef. 

SVH, De Zaan en GZC Donk op jacht naar de top
In de zomer lieten drie clubs het meest van zich spreken op de transfermarkt. SVH presenteerde zes nieuwe spelers: international Milos Filipovic, Cas Westerwoudt, Frank Bot, Rick Vermeulen, Yannick van den Burg en tot slot Darko Jovanovic uit Servië. De Rotterdamse ploeg gaat zijn derde seizoen in de Eredivisie tegemoet. Sinds de entree is de club altijd ambitieus geweest, maar bivakkeerde uitsluitend in de onderste regionen. Tot twee keer toe brachten play-outs de redding, vorig seizoen werd slechts één punt in de reguliere competitie behaald. De ambitie reikt dit jaar tot het linkerrijtje, toch zal het weer gissen zijn hoe het loopt. 

GZC Donk ging op Spaanse tour. De twee internationals Guus van Yperen (CN Barcelona) en Kjeld Veenhuis (CN Sant Andreu) verruilden de Catalaanse hoofdstad voor de Gouwestad, zijn namen in hun kielzog de Spanjaard Erik Brugeé mee. Ook Maurice Dentro (zie frontfoto) stapte over. Hij verliet ZPB. Daarmee gaat de ploeg op jacht naar de eerste landstitel sinds 2010.

Toch staan beide clubs in de schaduw van ZV De Zaan. De promovendus van vorig jaar reikte tot een verdienstelijke zesde plek in de reguliere competitie, waarna uitschakeling volgde tegen ZVL-1886. Dit jaar mag de ploeg gerust tot titelfavoriet gebombardeerd worden. De ploeg hengelde keeper Ted Huijsmans, topschutters Andreas Miralis en Mick van de Bree, en midvoor van het Nederlands team Thomas Lucas binnen. Met dat materiaal moet oud-bondscoach Johan Aantjes in staat worden geacht om mee te doen om de prijzen. 

PSV: terug na de roemruchte jaren
De speelronde begint vroeg in de middag. Promovendus PSV bijt het spits af met een thuisduel tegen Het Ravijn. In 2014 was de thuishaven van de Eindhovenaren, het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion, voor het laatst decor van een Eredivisiewedstrijd bij de heren. 

Dat was het slotstuk van enkele roemruchte jaren. De club, toen nog onder de naam PSV Bekkers Autoschade, reikte in de periode 2008-2010 drie keer tot de nationale finale. Met illustere namen als Tjerk Kramer, Roeland Spijker en Robin Lindhout werd er echter nooit een prijs behaald. De ploeg van nu bestaat veelal uit jongens uit eigen kweek, zonder Eredivisie-ervaring. Oud-AZC’ers Frank Aarts en Bram Swinkels uitgezonderd. 

Zaterdag 28 september
14.20 uur PSV - Het Ravijn (scheidsrechters Van Beuningen en van Neutegem)
18.00 uur ZV De Zaan - Widex GZC Donk (scheidsrechters Bervoets en van den Heuvel)
18.00 uur Polar Bears - UZSC (scheidsrechters Schapers en Hinds)
19.30 uur ZV De Ham - AZC (scheidsrechters Janssen en Rutten) LIVESTREAM
19.30 uur Schuurman BZC - SVH (scheidsrechters Nieuwenhuizen en Taylan)
19.35 uur ZPB H&L Productions - ZVL-1886 Tetteroo (scheidsrechters Pool en Gransjean)