Wedstrijd verdient eigenlijk twee winnaars

20 October 2019, 10:41 uur
Hans Sanders

Gerrit Schinkel, sportverslaggever bij RTV Gouwestad, schrijft het in het item hieronder al: "Dat een doelpuntloze wedstrijd ook heel aangenaam kan zijn bewezen Gouda en Aarlanderveen. De wedstrijd bleef tot ver in de extra speeltijd spannend. De wedstrijd verdiende terecht geen verliezer. Eigenlijk hadden er twee winnaars moeten zijn, maar daar voorzien de regels van de KNVB nog niet in.

Gouda moest het opnemen tegen de gedeelde koploper Aarlanderveen, een ploeg die net als Gouda door een kampioenschap gepromoveerd was naar de derde klasse.

De verschillen tussen de teams kunnen haast niet groter zijn. Aarlanderveen, een kleine club, had om de ondergang te voorkomen een project opgezet om zo een sterk eerste team te kunnen formeren. Daarvoor hebben veel spelers van "buiten" zich bij dit project aangesloten.

Gouda daarentegen speelt vooral met spelers die uit de eigen jeugd doorgestroomd zijn naar het eerste team.

Aarlanderveen was derhalve op papier een bij voorbaat zeer geduchte tegenstander, met onder andere oud Gouda Zondag spelers Aziz el Bouazatti (de broer én oom van) en Fahri Margoum in de gelederen. De verdediging van de gasten werd geleid door Mike Busse, oud Ajax en FC Almere en nog pas 26 jaar oud. Aarlanderveen was voor aanvang van de wedstrijd in competitieverband al 35 wedstrijden ongeslagen.

Kortom, ga daar maar eens aanstaan, maar het lukte Gouda, onverschrokken en met veel inzet spelend en met scherpe gevaarlijke uitvallen, het Aarlanderveen moeilijk te maken en zo verdiend een punt in eigen huis te houden. Ondanks de 0-0 kon het publiek van een aantrekkelijke en sportieve wedstrijd genieten, met als beste man, volgens trainer Arlen Linstra van Aarlanderveen, de uitstekende scheidsrechter Ifrandi uit Waddinxveen.

Overhand
Aarlanderveen had aanvankelijk de overhand met snel combinatie voetbal. In de 5e minuut glipte Fahri Margoum door de Goudse verdediging, maar schoot onder druk van laatste man Nick van der Elburg verrassend ver naast. Aarlanderveen behield een tijdje het overwicht en was af en toe dreigend.

In de 19e minuut de eerste grote kans voor Gouda. Een lange bal op rechts werd opgepikt door Pim de Visser, die zijn man uitspeelde en zelf een goede schietkans had. Hij plaatste de bal echter naar de meegesprinte Daan de Heer, die de toesnellende verdedigers net voorbleef, maar niet zuiver genoeg inschoot, zodat keeper Du Chatenier nog net met de voet redding kon brengen (foto onder). Zo kwam Aarlanderveen met de schrik vrij.

In de 23e minuut kopte Mike van Dam uit een corner, vrij voor de keeper gekomen, over. Twee minuten later kon Pim de Visser, uitgeweken naar links, vrij uithalen, maar weer stopte de keeper het schot. In de 39e minuut alarmfase 1 voor Gouda: Voorstopper Mike van Dam schoot ongelukkigerwijs tegen een aanvaller van Aarlanderveen op en de bal stuiterde terug, precies voor de voeten van spits Aziz el Bouazatti. Omdat Aziz vogelvrij achter de verdediging stond, leek het enerzijds een schoolvoorbeeld van buitenspel en anderzijds, als dat niet zo was, stond hij volkomen vrij voor Gouda-keeper Tobias Hommen. En dat laatste was het geval, nu Aziz niet afgefloten werd, vermoedelijk omdat uitstekende invaller vlaggenist Leo Heeren zijn vlag vanwege deze verwarrende situatie ten onrechte naar beneden liet, iets waar overigens zijn collega aan de andere kant totaal geen last van leek te hebben. Normaal gesproken is dat bij Aziz voor 100% een doelpunt, maar nu raakte hij de bal totaal verkeerd en het leer huppelde links naast het Gouda-doel, tot grote opluchting van alle roodwitten. In de 44e minuut werd een Goudse vrije trap teruggelegd op Jessy Hoekstra, die Daan de Heer in stelling bracht, maar keeper Du Chatenier bleek weer uit het goede hout gesneden. Zo kwam brak de rust aan met met de beginstand: 0-0.

Speer
Na de thee geen veranderingen bij Gouda, wel bij Aarlanderveen, waar Aziz el Bouazatti met een hamstringblessure achter gebleven was in de kleedkamer. Gouda kwam gelijk als een speer uit de startblokken. Daan de Heer werd over links gelanceerd en hij legde breed op Pim de Visser, die de vrije kans ongedaan gemaakt zag worden door Du Chatenier. In de 55e minuut werd bij de gasten Fahri Margoum, al met geel op zak en nadrukkelijk solliciterend naar een tweede gele prent, taktisch vervangen. Opvallend was dat alle wissels bij de gasten eerder tot verbetering leidde dan tot een verzwakking, een sterke selectie dus. In de 60e minuut moest Nick van der Elburg een bal voor de doellijn weghalen die langs keeper Tobias Hommen geplaatst was. In de 70e minuut een vrije trap van de prima spelende Stephan Kapteijn, bezig aan zijn tweede jeugd, die rakelings over de verre kruising scheerde en twee minuten later deed Jessy Hoekstra dat van de andere kant via een eigenlijk mislukte voorzet. Maikel Hageman kwam, na ziekte en een blessure, in het veld voor Issam el Bouzatti.

In de 77e minuut een goed schot van Daan de Heer, die de keeper met de hand corner tikte. al deze Gouda-kansen en aanvallen bekende overigens niet dat Aarlanderveen aanvallend stil zat, alleen waren hun kansen wat minder uitgesproken dan de Goudse, In de 82e minuut toch een kansje voor Aarlanderveen, maar het schot werd half geblokt en ging zo over. De gasten kregen ook veel meer corners dan Gouda, maar waren daaruit nauwelijks gevaarlijk.

In dezelfde 77e minuut werd Daan de Heer vervangen door Hassan Ouahabi, terug na een blessure. Een minuut later kreeg Hassan al een flinke kans, maar ook zijn inzet werd geblokt. Weer een minuut later een vrije trap net buiten de "16" voor de gasten, maar het schot verdween in de muur. Het veld werd in de slotfase al maar langer en de aanvallen golfden op en neer, met mogelijkheden aan beide zijden.

De grootste kans was echter toch nog voor Gouda, toen Pim de Visser zich in de extra tijd door de verdediging van de gasten wurmde en alleen voor de keeper opdook, maar hij schoot net niet genoeg in de hoek, weer een belangrijke redding met de voet van Du Chatenier. Daarna nog een vrije trap voor Aarlanderveen, maar ook deze bal ging getoucheerd en al net over en de corner leverde niets op. Na 4 minuten extra tijd vond scheidsrechter Ifrandi het genoeg en kon de nabeschouwing beginnen.

Beide ploegen hadden de kansen gehad om te scoren, maar gezien het spelbeeld en het wedstrijdverloop kon en moest een ieder genoegen nemen en vrede hebben met de 0-0 en dat gebeurde dan ook. Gouda toonde nogmaals aan goed mee te kunnen in deze sterke derde klasse, hield voor de tweede week de nul  en bleef drie punten voor op de rode streep, terwijl Aarlanderveen voor de 36e keer ongeslagen bleef en met twee andere ploegen de koppostitie behield.

Zie ook het beeldverslag van Hans Sanders.

Volgende week weer tegen een gedeelde koploper, nu uit bij TAVV in Ter Aar (14u30).

Door: Hans Sanders