Gouds Dagblad | Waterpolosters richting OKT eerst in 'bubbel' in Zeist
mainImage

Waterpolosters richting OKT eerst in 'bubbel' in Zeist

Sabrina van der Sloot
12 januari 2021, 11:27 uur
Sport

De Nederlandse waterpolosters werken in aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi in Triëst eerst een trainingskamp af in Zeist. Bondscoach Arno Havenga en zijn speelsters verblijven vanaf 11 januari daar in een 'bubbel' en gaan vervolgens naar Italië, waar van 19 tot en met 24 januari wordt gestreden om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen van Tokio.

"De speelsters leven natuurlijk al maanden volgens strenge protocollen en zijn eraan gewend dat ze hun sociale kring zo klein mogelijk houden", aldus Havenga. "We zijn na de kerst zelf ook al begonnen met sneltesten, maar we willen niet het risico lopen dat ze uitgerekend vlak voor vertrek alsnog besmet raken. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. We willen naar Triëst gaan in de wetenschap dat we er alles aan hebben gedaan om het virus buiten de ploeg te houden, zodat we kwalificatie voor de Spelen in eigen hand hebben."

Ticket
De Nederlandse waterpolosters hebben al drie kansen gehad om zich te kwalificeren voor de Spelen, maar steeds grepen de vrouwen naast een ticket. Het olympisch kwalificatietoernooi, dat met bijna een jaar werd uitgesteld, is nu de laatste kans. Oranje neemt het in de poule achtereenvolgens op tegen Slowakije, Italië en Frankrijk en moet daarna naar verwachting in de halve finale zien af te rekenen met Hongarije of Griekenland om zich voor Tokio te plaatsen.

Havenga: "Fysiek staan we er goed voor, dat laten alle testen zien. Maar hoe we mentaal en speltechnisch uit deze periode komen, zullen we pas weten als we in Triëst eindelijk weer échte wedstrijden kunnen spelen. Dat het dan ook gelijk alles of niets is, maakt het wel heel bijzonder, maar dat geldt natuurlijk voor alle teams die daar zijn. Vier landen zijn normaliter te zwak om een rol van betekenis te gaan spelen, dus we weten wat ons te doen staat. Eerst proberen te winnen in de poule van Italië en daarna in de halve finale Hongarije of Griekenland verslaan."

Selectie
Bondscoach Arno Havenga maakte maandag de namen van de dertien waterpolosters bekend die van 19 tot en met 24 januari in het Italiaanse Triëst gaan strijden om de laatste twee tickets voor de Olympische Spelen van Tokio. Daarbij zitten vier speelster van Widex GZC DONK en de in Spanje spelende Goudse Sabrina van der Sloot. Oranje neemt het op het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) in de poule achtereenvolgens op tegen Slowakije, Italië en Frankrijk en moet daarna naar verwachting in de halve finale zien af te rekenen met Hongarije of Griekenland om zich voor de Spelen te plaatsen.

Oranje speelt het OKT in de volgende samenstelling: Brigitte Sleeking (Widex GZC Donk), Nomi Stomphorst (Widex GZC Donk), de Goudse Sabrina van der Sloot (CN Sabadell, Spanje), Vivian Sevenich (CN Mataro, Spanje), Simone van de Kraats (Polar Bears), Iris Wolves (CE Mediterrani, Spanje), Maartje Keuning (CN Sabadell, Spanje), Dagmar Genee (UZSC), Maud Megens (Widex GZC Donk), Bente Rogge (ZV De Zaan), Joanne Koenders (Polar Bears, keepster), Ilse Koolhaas (NC Vouliagmeni, Griekenland) en Debby Willemsz (Widex GZC Donk, keepster). 

Maud Koopman (ZV De Zaan) en Nina ten Broek (Polar Bears) reizen zondag 17 januari als reserves mee naar Triëst. Kitty-Lynn Joustra (ZV De Zaan) zou normaal gesproken ook onderdeel van het OKT-team zijn, maar zij brak afgelopen week op de training haar pink en is daardoor helaas uitgeschakeld voor het evenement in Italië.

Het OKT stond eerder gepland voor maart 2020, maar werd vanwege de COVID-19-pandemie uitgesteld naar januari 2021. Omdat het virus nog altijd rondwaart in de wereld, zal het evenement in Triëst zonder publiek worden gespeeld en zullen de deelnemende teams na aankomst in een ‘bubbel’ gaan. Voorafgaand en tijdens het toernooi zullen speelsters en begeleiders enkele keren een COVID-19-test moeten ondergaan. Bij een of twee positieve tests, gaan de betreffende speelsters direct in quarantaine. Zij mogen worden vervangen. Bij een derde positieve test, van zowel staf als speelsters, wordt de hele ploeg uit het toernooi gehaald, zo heeft de wereldzwembond FINA besloten.

Poule-indeling OKT:
Poule A: Nederland, Frankrijk, Italië, Slowakije
Poule B: Griekenland, Hongarije, Israël en Kazakhstan

Programma Oranje:
Dinsdag 19 januari, 20u00 Nederland – Slowakije
Woensdag 20 januari, 18u00 Nederland – Italië
Donderdag 21 januari, 16u00 Frankrijk – Nederland (14u00 Hongarije – Griekenland)
Vrijdag 22 januari: Kwartfinales 
Zaterdag 23 januari: Halve finales 18u00 en 20u00
Zondag 24 januari: Finalewedstrijden 

Voor meer info en het volledige programma, klik hier.

De wedstrijden van Oranje op het OKT zijn live te volgen via Ziggo Sport.