Voortekenen hervatting betaald voetbal zijn slecht

20 April 2020, 09:44 uur
Sport
mainImage
ANP

Ook de directeuren van clubs uit het betaalde voetbal zitten dinsdagavond gespannen voor de televisie als premier Mark Rutte het land bij praat over mogelijk soepelere regels in de strijd tegen het coronavirus. Krijgen de eredivisie en eerste divisie dan misschien toch nog een bevredigend einde? Of is het seizoen nu al voorbij?

De voortekenen voor het hervatten van het betaalde voetbal zijn slecht, zo niet heel slecht. De KNVB heeft minister Martin van Rijn (Medische Zorg en Sport) wel gevraagd met het kabinet te overleggen over het voorzichtig hervatten van de training, net als de overige sportbonden die zich door NOC*NSF laten vertegenwoordigen.

In dat geval zijn de meeste voetballers half juni wel weer fit en kan het seizoen misschien toch nog, zoals de Europese voetbalfederatie UEFA dat graag wil, voor 3 augustus zonder toeschouwers voltooid worden.

Niet alleen de KNVB vroeg het kabinet afgelopen week naar soepelere regelgeving te kijken. Verpleegtehuizen, scholen, horecabedrijven en vele beroepsgroepen snakken eveneens naar mildere maatregelen. Maar premier Rutte zei het vorige week al: de terugkeer naar het normale leven wordt een zaak van de lange adem.

Miljoenen Nederlanders genieten van betaald voetbal. En de profclubs verliezen tientallen miljoenen euro's als het seizoen geen gewenst einde krijgt. Zonder noodfonds vallen er waarschijnlijk verenigingen om. Maar in andere sectoren zijn de maatschappelijke en economische belangen vele malen groter. Als premier Rutte dinsdag al kleine cadeautjes mag uitdelen, dan staat het betaalde voetbal waarschijnlijk niet vooraan.

Het kabinet krijgt een probleem met veel gemeenten als het toch inzet op maatregelen die een hervatting van het seizoen wellicht nog mogelijk maken. Veel burgemeesters hebben al aangegeven dat ze dit seizoen geen wedstrijden meer in het betaalde voetbal willen. Zelfs als er geen publiek op de tribune zit, zou dat te veel inzet vergen voor politie die tijdens de coronacrisis de handen vol heeft met handhaven.

Ajax, PSV, AZ en een handvol laaggeklasseerde clubs willen dit seizoen het liefst niet meer in actie komen. "Het seizoen is dood", zeggen ze. "En nog steeds overlijden er dagelijks meer dan 100 mensen."

De KNVB is gelijk blijven optrekken met de overheid, die blind vaart op de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Viroloog Ab Osterhaus kan zich weinig voorstellen bij profvoetbal in een samenleving die voorlopig op 1,5 meter afstand van elkaar moet leven.

Dat kan misschien als je alle voetballers isoleert en voortdurend op corona test, haalt de expert plannen van Italiaanse, Spaanse en Engelse voetbalbonden aan. "Maar zelfs in onze verpleegtehuizen wordt nu nog niet iedereen getest."