Voetbalsters Oranje spelen achtste finale WK tegen Zuid-Afrika

2 August 2023, 12:01 uur
Sport
mainImage
ANP

Oranje speelt in de achtste finale van het WK voetbal tegen Zuid-Afrika. De kampioen van Afrika won dankzij een treffer in blessuretijd van Italië (3-2) en werd daardoor achter Zweden tweede in groep G. Het was de eerste WK-overwinning ooit voor de nummer 54 van de wereld. Vorig jaar april speelde Oranje voor het laatst tegen Zuid-Afrika. Toen won Oranje de oefenwedstrijd met 5-1.

Italië was voor de wedstrijd favoriet om zich te plaatsen voor de achtste finale tegen Nederland en zou aan een punt genoeg hebben. De nummer 16 van de wereld had dankzij de zege op Argentinië 3 punten, maar moest ook al een 5-0-nederlaag tegen topland Zweden slikken. Zuid-Afrika verloor maar met 2-1 van Zweden en hield een punt over aan het duel met Argentinië.

Eigen treffer

Italië kwam al vroeg op voorsprong. Arianna Caruso benutte een penalty nadat een Italiaanse werd gehaakt in het strafschopgebied. Door een bijzondere eigen treffer van Italië kwam Zuid-Afrika langszij. Benedetta Orsi speelde de bal van grote afstand hard terug naar haar keepster, die daar niet meer bij kon en de bal in het doel zag verdwijnen.

Halverwege de tweede helft kwam Zuid-Afrika zelfs op voorsprong, door een doelpunt van Hildah Magaia. Na een treffer van weer Caruso na een hoekschop stond Italië weer virtueel in de achtste finale. Maar Zuid-Afrika bleef gevaarlijk worden. Door een goede aanval en slecht verdedigen van Italië bereikte het land bij de tweede WK-deelname alsnog voor het eerst de knock-outfase.

Zweden was al nagenoeg zeker van de groepswinst en won ook van Argentinië (2-0). Titelverdediger Verenigde Staten is de tegenstander in de achtste finale.