Voetbalsters beginnen WK met zege op Portugal

23 July 2023, 13:31 uur
ANP

De Nederlandse voetbalsters zijn het WK begonnen met een zege op Portugal. In Dunedin in Nieuw-Zeeland won de ploeg van bondscoach Andries Jonker met 1-0 door een doelpunt van Stefanie van der Gragt in de eerste helft.

Oranje heeft na een wedstrijd 3 punten in groep E, net als de voetbalsters van de Verenigde Staten. De Amerikaanse regerend wereldkampioen won de eerste wedstrijd met 3-0 van Vietnam. De voetbalsters van Jonker spelen op 27 juli tegen de Verenigde Staten en op 1 augustus tegen Vietnam.

Jonker wilde Oranje aanvallend laten spelen. Een jaar eerder op het EK won de ploeg van toenmalig bondscoach Mark Parsons in de groepsfase met 3-2 van Portugal dat toen nog terugkwam van een 2-0-achterstand.

Eerste kansje

In Dunedin nam Oranje het initiatief en moesten vleugelspeelsters Esmee Brugts en Victoria Pelova voor snelheid zorgen. Lineth Beerensteyn kreeg het eerste kansje. In de daaropvolgende corner van aanvoerster Sherida Spitse kopte Van der Gragt raak. De grensrechter keurde het doelpunt in eerste instantie af wegens buitenspel van Jill Roord, maar na ingrijpen van de VAR telde scheidsrechter Kateryna Monzul de treffer.

Oranje gaf weinig weg tegen de snelle Jéssica Silva en Diana Silva, maar verzuimde zelf ook verder uit te lopen. Roord kreeg een goede kopkans en nadat Daniëlle van de Donk, die fit genoeg was om te spelen, vlak voor rust niet tot een schot kwam, schoot Beerensteyn zelf naast.

Slotfase

Na de rust zette Portugal meer druk en kreeg vooral ook meer balbezit. Tot grote kansen kwam het nog niet. Jéssica Silva schoot een keer op doel, maar bleek buitenspel te staan. Van der Gragt greep met een tackle goed in na een dieptepass. Aan de andere kant was Oranje slordig en leed balverlies. De Portugese keepster Inês Pereira bracht redding op schoten van Beerensteyn en Van de Donk, die voor de 2-0 had moeten zorgen.

Met slechts de marge van één doelpunt werd het in de slotfase nog spannend. Portugal brak door via rechts en Telma Encarnação schoot na wegkappen op doel. Daphne van Domselaar keerde het schot. Kort daarop moest Beerensteyn na een overtreding gewisseld worden, Katja Snoeijs kwam voor haar. Oranje hield stand in de slotfase, maar had het zichzelf makkelijker kunnen maken door eerder meer afstand te nemen.