Vingegaard wint opnieuw Tour de France, slotrit voor Meeus

23 July 2023, 19:56 uur
Sport
mainImage
ANP

De Deen Jonas Vingegaard van wielerploeg Jumbo-Visma heeft de Tour de France voor het tweede jaar op rij gewonnen. De 21e en laatste etappe eindigde zoals verwacht in een massasprint op de Champs-Élysées waarin de Belg Jordi Meeus de snelste was. De renner van Bora-hansgrohe bleef zijn landgenoot Jasper Philipsen en de Nederlander Dylan Groenewegen net voor. De eindzege van Vingegaard stond feitelijk al vast. Hij moest alleen nog heelhuids de finish halen.

Vingegaard (26) sloot de Tour af met een voorsprong van meer dan 7 minuten op de Sloveen Tadej Pogacar van UAE Team Emirates. Diens Britse ploeggenoot Adam Yates mocht als nummer 3 naar het podium. Het puntenklassement was voor de Belg Philipsen, de bergtrui ging naar de Italiaan Giulio Ciccone. Pogacar kreeg als troostprijs de witte trui voor de beste jongere.

Het verhaal van de slotrit is meestal snel verteld, al wilde Pogacar er in de tweede lokale ronde nog wel even een show van maken. Met Jumbo-Belg Nathan van Hooydonck in zijn wiel nam de Sloveen zo'n 45 kilometer voor de finish een voorsprong van 15 seconden. Iets na de tussensprint, uiteraard gewonnen door Pogacar, sloot een zestal aan. Maar de groep, met onder anderen de Pool Michal Kwiatkowski en de Italiaan Alberto Bettiol, kreeg niet de ruimte.

Een drietal, met de Belg Frederik Frison, bereikte een marge van 18 seconden op het peloton. Maar 10 kilometer voor de streep was ook hun vlucht voorbij. De Tourorganisatie besloot vanwege het slechte weer dat na het ingaan van de laatste ronde er geen tijdsverschillen meer zouden worden gemeten, waarmee Vingegaard feitelijk zeker was van de eindzege. Na de sprint was de fotofinish nodig om de winnaar aan te wijzen. Voor de 25-jarige Meeus was het zijn negende zege als wielerprof.

 


Door: ANP