Verhoeve voetbalde eerder tegen Oranje-dovenelftal

16 July 2020, 15:08 uur
Sport
mainImage

Om aandacht te vragen voor mensen met een beperking in combinatie met sporten, houden de gemeente Gouda en SPORT•GOUDA in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Doven Sport Bond (KNDSB) een voetbalwedstrijd op het terrein van Olympia. Tijdens dit evenement op vrijdagavond 28 augustus 2020, is de hoofdrol weggelegd voor het Nederlands doven voetbalelftal. Tegenstander is een Gouds team bestaande uit voetballers van de diverse Goudse clubs aangevuld met enkele Goudse prominenten, waaronder Burgemeester Pieter Verhoeve. Voor Verhoeve is het Oranje-dovenelftal geen onbekende tegenstander. Een jaar geleden speelde Verhoeve met het Nederlands Burgemeesters Elftal (NBE) in Oudewater tegen het Nederlands Doven Elftal (NDE).

Op de velden van SC Oudewater boekte het Nederlands dovenelftal op zaterdag 22 juni 2019 een klinkende overwinning op het Nederlands burgemeesterselftal. Het doven-Oranje wist de burgervaders, met daarin Pieter Verhoeve (toen nog burgemeester van Oudewater) en Victor Molkenboer van Woerden, met 6-1 te verslaan.

Verhoeve speelde een thuiswedstrijd. Dat was niet toevallig. Hij liep tijdens het winkelen een vakkenvuller tegen het lijf die bij het dovenelftal bleek te spelen. De rechtshalf van het burgemeesterselftal wist vervolgens met een paar telefoontjes de wedstrijd te regelen.

Verhoeve erkende na de wedstrijd dat de opponent beter was. "De tegenstander speelde met groot enthousiasme en gedrevenheid." Aan het begin van de wedstrijd wisten de burgemeesters nog aardig mee te komen en werd het zelfs 1-1. "Maar daarna kwamen we nauwelijks meer aan aanvallen toe."

De spelers van het Nederlands dovenelftal stonden als een goed geolied team op het veld. Ze wisten goed te combineren en door individuele acties de verdediging van het NBE te verschalken. De gemiddelde leeftijd van het NDE ligt rond de 24 jaar en de gemiddelde leeftijd van het NBE ligt rond de 55 jaar. Dit laatste gaf aan dat qua conditie, snelheid en balcirculatie het NDE in het voordeel was. 

Toch wonnen de burgemeesters ook tegen de doven. Er werd namelijk 1500 euro opgehaald voor de Leprastichting.

Het doven-Oranje boekte zelf een dubbele overwinning. De equippe van bondscoach Raymond Lantinga moet het zonder steun uit Zeist stellen en is hard op zoek naar sponsors voor de 'Deaflympics' in Tokyo. Vorig jaar werd daar in ieder geval al een sponsor voor gevonden, al blijft de ploeg op zoek naar meer sponsoren.

De wedstrijd smaakt voor Verhoeve ondanks de forse nederlaag naar meer. "Het lijkt een mooie traditie te kunnen worden. We zouden elk jaar wel tegen elkaar kunnen spelen in de verschillende regio's van de burgemeesters. Dan kunnen we aandacht vragen voor het dovenelftal. Dat is ook nodig. Ik begreep van de bondscoach dat zestig procent van de doelgroep moeite heeft om werk te vinden of werkloos is."