Van Gaal roept Oranjefans op alsnog massaal naar WK te komen

4 December 2022, 13:33 uur
Sport
mainImage
ANP

Louis van Gaal hoopt dat veel fans van het Nederlands elftal besluiten om alsnog naar Qatar te komen om het Nederlands elftal aan te moedigen. "Het zou heel prettig zijn als het land achter ons gaat staan", zei hij. "Tegen de USA werden we ook weer overdonderd op de tribunes door die Amerikanen. Ik zag slechts wat plukjes Nederlanders op de tribune. We hebben nu vier duels gespeeld en steeds waren onze fans in de minderheid. Ach ja, zo is het nu eenmaal. Wel jammer."

Het Nederlands elftal stuit vrijdag op Argentinië in het Lusail-stadion, waar bijna 90.000 toeschouwers in kunnen. De tweevoudig wereldkampioen is van alle deelnemers aan het WK met de meeste fans naar Qatar gekomen. Het zou zomaar kunnen dat 70.000 fans tijdens de kwartfinale van Oranje een blauw-wit shirt dragen.

Navraag bij de KNVB leert dat de kans klein is dat veel Oranjefans de oproep van Van Gaal beantwoorden en alsnog massaal naar Doha komen. "We houden voorlopig rekening met 1000 fans", laat een woordvoerder van de bond weten "Die waren er ook tegen de Verenigde Staten. Tijdens de groepswedstrijden waren er steeds zo'n 3000 Nederlandse fans. Supporters kunnen nu nog kaarten bij de FIFA aanschaffen. En er zijn veel landen naar huis. Op die verkoop hebben we geen zicht."

Geen afvaardiging

Er zat tijdens de gewonnen achtste finale tegen de Verenigde Staten (3-1) ook geen afvaardiging van de regering op de tribune van het Khalifa Internationaal-stadion. Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat hij niet uitsluit dat de regering wel weer iemand stuurt naar de kwartfinale. In dat geval wordt vooraf contact opgenomen met vertegenwoordigers van het land dat de tegenstander is. "Als men daar met een bepaalde delegatie komt, ook politiek, dan ligt het meer voor de hand dat je dat zelf ook doet. Als we de finale halen, zullen we met een serieuze afvaardiging komen."

Bij de derde groepswedstrijd van Oranje op het WK tegen Qatar was sportminister Conny Helder aanwezig in het stadion. "Veel mensen in Nederland zijn toch een beetje huiverig om hier naar toe te komen" merkt secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB. "Maar zaterdag tijdens ons duel met de VS kwam ik wel de burgemeester van New York tegen."

Belangrijk

"Die steun van Oranjefans in stadions is heel belangrijk voor voetballers", weet Ronald de Boer, die zondag de training van Oranje bezocht. "Ik weet nog wel dat we met Oranje in 1998 tegen Argentinië in de kwartfinales speelden", doelde hij op de zege van 2-1. "Toen was de helft van het stadion oranje en de andere helft blauw-wit."

Premier Mark Rutte zei vorige maand niet uit te sluiten dat koning Willem-Alexander het WK in Qatar gaat bezoeken. Nederland tegen Argentinië is een pikant duel voor hem en zijn Argentijnse echtgenote Máxima.


Door: ANP