Valse start DONK

21 September 2020, 10:37 uur
SV DONK
De selectie van SV DONK

In een wedstrijd met twee gezichten liep DONK bij de competitieouverture tegen een zeperd aan. Evenals in de laatst gespeelde wedstrijd van het vorige seizoen moest het zijn meerdere erkennen in VFC. In Vlaardingen werd het 2-1 voor de thuisclub.

Na een goed verlopen oefencampagne (alleen de bekerwedstrijd van vorige week tegen Van Nispen vormde een uitzondering) waren de verwachtingen aan Goudse zijde hooggespannen. Weliswaar misten de Gouwenaars nog steeds Jordy de Jong en Rik Bogaard, terwijl ook Issam Aarab en Jeffrey van Dam om uiteenlopende redenen niet direct inzetbaar bleken, maar de brede selectie werd geacht over voldoende kwaliteit te beschikken om dit verlies te kunnen opvangen. Het bleek echter geen garantie voor succes.

Usain Bolt
De eerste helft was nog amper twee minuten oud toen de pijlsnelle Sven Goedendorp de harten van de supporters van de thuisclub al sneller deed kloppen. Hij liet, als Usain Bolt in zijn beste dagen, de defensie van DONK zijn hielen zien. De bezoekers konden opgelucht ademhalen toen zij er met een corner goed vanaf kwamen.

Al zag de verdediging van DONK er in die eerste minuten bepaald niet waterdicht uit, toch was de eerste grote kans voor DONK. In de achtste minuut vond Appy Kaïssy met een fraaie steekpass spits Roy van der Graaf. Keeper Casper Ketting wist diens inzet echter met de voeten te keren.

Breker
Nadat Sven Goedendorp een doelpunt wegens buitenspel zag worden afgekeurd werd bij DONK in de dertiende minuut het gemis van een breker op het middenveld pijnlijk duidelijk. VFC’s centrale verdediger Stan Rook besloot op avontuur te gaan. Hij stak het halve veld over zonder dat hem van Goudse zijde ook maar een strobreed in de weg werd gelegd. Precies op het juiste moment stak hij de bal dwars door het hart van de DONK-verdediging waarna de attente Sven Goedendorp geen problemen had om de 1-0 achter de kansloze Bas van der Eem te plaatsen.

Het was voorlopig VFC dat de boventoon voerde. Eerst knalde Axel de Bruin nog snoeihard over, maar in de 22ste minuut leek de 2-0 in de maak. Een afspeelfout van DONK’s linksback Mark van Doeland bood Sven Goedendorp de gelegenheid om alleen op keeper Bas van der Eem af te snellen. Ook de Goudse goalie bleek echter ijzersterk in 1-op-1 situaties.

Na een klein halfuur kwam DONK beter in de wedstrijd. Eerst leverde een fraaie steekpass van Appie Kaïssy nog niet meer dan een corner op, maar in de 32ste minuut was Bas Houdijk wel heel dicht bij de gelijkmaker. De linkerspits wurmde zich door de verdediging van VFC en loste een knap schot dat even knap door de geroutineerde Casper Ketting gestopt werd.

Het spel golfde hierna op en neer. Eerst liep een snelle uitbraak van Sven Goedendorp en Brin Siegersma voor DONK nog met een sisser af, terwijl in dezelfde 36ste minuut beide keepers hun 1-op-1 kwaliteiten etaleerden na doorbraken van Roy van der Graaf (knap weggestoken door Appie Kaïssy) en bijna naamgenoot Roy de Graaf aan de andere kant.

De aantrekkelijke eerste helft werd afgesloten met een gele kaart voor VFC-er Jasper Jongejan en een kopbal van Remco Rook die door Bas van der Eem knap onschadelijk werd gemaakt.

Spectaculair
De tweede helft begon spectaculair. Beide ploegen waren nog maar net uit de kleedkamer gekomen toen Appie Kaïssy Roy van der Graaf wegstuurde op de linkervleugel. De spits koos voor de kortste weg naar het doel en speelde precies op het juiste moment de vrij voor Jasper Ketting opgedoken Imad El Yousfi aan. Die had geen moeite om de bal in het doel te deponeren, 1-1.

Wie verwacht had dat het tweede bedrijf vervolgens volop spektakel zou bieden kwam bedrogen uit. Weliswaar was VFC even aangeslagen, maar DONK had de duimschroeven thuis laten liggen. Er ontspon zich een oersaai duel waarin een paar gele kaarten (voor de DONK-spelers Marvin Vat en Wouter Lubken, alsook voor VFC-er Remco Rook) en een aantal wissels (bij VFC kwam Tim Gudde voor Roy de Graaf en Colin Huisin’tveld voor Sven Goedendorp, terwijl bij DONK Jeffrey van Dam Mark van Doeland afloste) lange tijd het enige vermeldingswaardige was.

De wedstrijd leek op een gelijkspel af te koersen, al gaf DONK langzaam maar zeker steeds meer ruimte op het middenveld weg. Een minuut of zeven voor tijd gebeurde er eindelijk weer eens iets opwindends. Brin Siegersma zette van rechts laag en hard voor, linksback Mitch de Bruin dook op achter de rug van DONK’s rechtsback Wouter Lubken en een seconde later lag de bal onhoudbaar achter de verbijsterde Bas van der Eem.

Met opportunistisch voetbal probeerde DONK in de resterende minuten nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. De overtuiging ontbrak echter. Het bleef bij een 2-1 overwinning voor VFC.

Door: Joop Spee