Uitstekend Feyenoord verstevigt koppositie met zege op Ajax

19 March 2023, 16:43 uur
ANP

Feyenoord is steviger aan kop van de Eredivisie gekomen. De ploeg van trainer Arne Slot knokte zich ook in de uitwedstrijd tegen Ajax terug van een achterstand en zegevierde met 3-2. Lutsharel Geertruida maakte in de 87e minuut het winnende doelpunt in een boeiende topper in de Johan Cruijff ArenA.

Feyenoord, voor het laatst kampioen in 2017, heeft nu een voorsprong van 6 punten op Ajax, dat op het oog een lastiger programma heeft dan de lijstaanvoerder. Ajax moet het nog opnemen tegen AZ, PSV en FC Twente. Feyenoord beëindigde met de winst een serie van negentien uitduels zonder zege op Ajax.

Quilindschy Hartman, hersteld van een griepje, keerde terug in de basisformatie van Feyenoord. De linksback had een groot aandeel in de openingstreffer. Hij ontsnapte na 5 minuten aan de aandacht van Mohammed Kudus en was ook te snel voor Jorge Sánchez, de vervanger van de geblesseerde rechtsback Devyne Rensch. Vervolgens was de voorzet van Hartman zo zuiver dat Santiago Giménez vrij eenvoudig kon scoren (0-1).

Overtredingen

Feyenoord startte uitstekend, maar moest na de 0-1 steeds verder terug. Hartman kreeg al snel een gele kaart, nadat hij de bal had weggetrapt na een pitte charge op Steven Berghuis. Hij was lang niet de enige speler van de bezoekers die voor rust een overtreding nodig had. Ajax kwam in de 17e minuut op gelijke hoogte. Edson Álvarez kopte raak uit een hoekschop van Berghuis.

Vlak na de gelijkmaker ontsnapte Hartman aan een tweede gele kaart. Scheidsrechter Danny Makkelie trok geen kaart toen de linksback Kudus blokkeerde en naar de grond werkte. Slot haalde opgelucht adem en wisselde Hartman al na 25 minuten voor Marcos López. Ajax bleef domineren na die snelle wissel. Steven Bergwijn schoot eerst nog in kansrijke positie over, maar leverde in de 37e minuut wel de assist op de 2-1 van Dusan Tadic.

Feyenoord wankelde in de eerst helft, maar vocht zich voor de zoveelste keer dit seizoen sterk terug. Sebastian Szymanski maakte in de 52e minuut gelijk, na voorbereidend werk van Alireza Jahanbakhsh. Trainer John Heitinga van Ajax reageerde snel en wisselde aanvallend door Francisco Conceição, Davy Klaassen en Brian Brobbey in te brengen. Kudus was dicht bij de 3-2, maar de reflex van doelman Timon Wellenreuther was geweldig. Geertruida scoorde in de slotfase wel aan de andere kant en bracht zijn ploeg zo een stuk dichter bij de landstitel.