Gouds Dagblad | Ton Thie, oud-doelman Hermes DVS en ADO, overleden
mainImage

Ton Thie, oud-doelman Hermes DVS en ADO, overleden

Ton Thie in actie als doelman van ADO op het Kasteel. Rechts de Spartanen: Charley Bosvelt en Jan Bouman.
25 februari 2021, 16:04 uur
Sport

Ton Thie, voormalig doelman van Excelsior, Hermes DVS en ADO Den Haag, is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij stond van 1964 tot 1977 onder de lat bij ADO Den Haag en FC Den Haag. In totaal keepte hij 380 competitiewedstrijden voor de club. Hij speelde samen met grote namen als Aad Mansveld, Lex Schoenmaker, Dick Advocaat en Martin Jol.

Thie, geboren op 28 oktober 1944, debuteerde in het betaalde voetbal bij het Schiedamse Hermes DVS, dat destijds in de tweede divisie uitkwam. Nog op jonge leeftijd maakte hij de overstap naar de Haagse eredivisionist, die hij zijn verdere carrière trouw bleef.

Ton Thie, ooit ontdekt door Excelsior-trainer Bob Janse, groeide uit tot een gewaardeerde doelman. ''Ik weet nog goed,'' vertelde Bob Janse ooit, ''dat zijn vader mij tijdens een training aansprak met de vraag of ik zijn zoontje wilde testen. Dat gebeurde in die tijd om de haverklap. Dus ik dacht: dat zal ook wel weer niets worden. Maar na een paar ballen op hem te hebben geschoten, zag ik toch wel een paar goede eigenschappen. Dus heb ik hem een paar keer terug laten komen, want ik zag wel wat in dat ventje uit Gouda.''

Ton Thie groeide uit tot een icoon in het Zuiderpark. De lange doelverdediger speelde in een elftal dat succesvol was. Liefst driemaal (1965, 1966 en 1970) werd hij derde in de eredivisie.

Thie was onder meer de keeper in twee bekerfinales. De eerste, in 1966, werd verloren van Sparta. Maar twee jaar later was hij onderdeel van het team dat ten koste van het Ajax van Johan Cruijff voor het eerst in de geschiedenis van ADO de KNVB Beker won.

Ook speelde de Gouwenaar met de residentieclub meerdere malen Europees voetbal. In 1975 werd zelfs de kwartfinale gehaald, de ploeg werd in een spectaculaire tweestrijd uitgeschakeld door West Ham United.

Hoewel Ton Thie gold als een van de beste Nederlandse keepers uit zijn tijd, was het hem niet gegeven om international te worden. Mede door de grote concurrentie van onder anderen Jan van Beveren speelde hij nimmer voor Oranje. Hij was eenmaal reservekeeper bij een A-interland van Oranje.

Na een vakantie in Gambia in 1996 bleef hij daar wonen, waar hij van het langzame, Afrikaanse leven genoot. Later ging hij er veel vrijwilligerswerk doen. De laatste jaren sukkelde hij met zijn gezondheid.


Foto: Ga-het-na / Anefo