Toevalstreffer nekt DONK

20 May 2019, 09:31 uur

In een wedstrijd die bij winst een ticket voor directe promotie naar de tweede klasse binnen handbereik had gebracht, verzuimde DONK om de drie punten mee naar Gouda te nemen. Na een snelle voorsprong (een penalty, benut door Werner Overkamp) trok DONK zich terug in plaats van door te gaan met het eigen spel, vooruit spelen en hoog druk zetten. Het loon van de angst werd kort voor rust uitbetaald. Een toevalstreffer bracht de partijen op gelijke hoogte. Ondanks een groot overwicht in de tweede helft slaagde DONK er niet meer in om de schade te repareren.

RKDES startte gehandicapt omdat zijn topscorer met vakantie was. In zijn plaats speelde veteraan Roald Pothuizen, die volgens het thuispubliek “uit de mottenballen was gehaald”.

DONK startte zonder Sjors van Hanswijk.

Perspectief
De opening oogde vanuit DONK-perspectief veelbelovend. Al in de tweede minuut besloot Issam Aarab een mooie rush met een hard schot dat geblokt werd. De terugspringende bal kwam voor de voeten van Rik Bogaard. De Goudse captain knalde in kansrijke positie echter hard naast.

Het was aan DONK-zijde vooral Bas Houdijk die de defensie van RKDES handenvol werk bezorgde. In de vijfde minuut wurmde hij zich het strafschopgebied binnen waarna een verdediger van RKDES niets beters wist te verzinnen dan hem hard in de rug te duwen. Een overduidelijke strafschop vond ook scheidsrechter Barry Rodenburg. Werner Overkamp mocht het vonnis voltrekken en deed dit feilloos, 0-1.

Drie minuten later kwam alweer Bas Houdijk in schietpositie na een fraaie steekpass van Mark van Doeland. Zijn inzet werd echter gestopt door keeper Wilbert Klijmij.

Hierna werd RKDES heel even gevaarlijk, maar verder dan een schot van Rutger Spaargaren dat ruim naast vloog kwam de thuisploeg niet.

Nadat Donkiaan Rik Bogaard de gele kaart had gezien na een te forse tackle wist DONK in de 18e minuut de voorsprong bijna te verdubbelen. Een voorzet van Imad El Yousfi werd door Mo Irezzi tegen de lat getikt.

Hierna besloot DONK te vroege voorsprong te gaan consolideren. Het liet het middenveld aan RKDES en kreeg, al was het volkomen onverwacht, de deksel op de neus. Een onschuldig lijkende hoge bal plofte in de 40ste minuut tussen keeper Dennis de Vogel en Werner Overkamp. Een tiende seconde aarzeling bij beide Donkianen was genoeg voor routinier Roald Pothuizen om voor de gelijkmaker te zorgen, 1-1.

Toch kwam DONK nog bijna op 2-1. Een niet eenvoudig te controleren pass van Mark van Doeland werd prachtig aangenomen door Bas Houdijk die direct afdrukte. Een fraaie redding van keeper Wilbert Klijmij voorkwam dat RKDES opnieuw tegen een achterstand aankeek.

Aandringen
Het was te verwachten dat DONK, dat moest winnen om de kans op rechtstreekse promotie in eigen hand te houden, in de tweede helft zou gaan aandringen. Nog voordat er echter van aandringen sprake was besloot Mark van Doeland direct vanaf de aftrap met de wind mee om keeper Wilbert Klijmij op de proef te stellen. Hij slaagde bijna in die opzet. De sluitpost was verrast, maar kon de bal nog net tot corner verwerken.

RKDES haalde opgelucht adem, organiseerde zijn stellingen en gaf weinig weg. En als er al eens een veelbelovende combinatie van DONK leek aan te komen werd deze meestal verstoord door een overtreding. Wellicht zou het de wedstrijd goed hebben gedaan als scheidsrechter Rodenburg wat eerder geel had getrokken. Nu was er sprake van een moeizame tweede helft waarin elk ritme ontbrak en met een niet al te hoge amusementswaarde. DONK wilde wel maar kwam niet door de hechte defensie van de thuisclub en RKDES, op de ranglijst twee punten hoger dan DONK, wilde helemaal niet. Met een gelijkspel zou de ploeg de kans op rechtstreekse promotie in eigen hand houden.

De enige keer dat er nog sprake was van echt doelgevaar was in de 69ste minuut toen Mark van Doeland een vrije trap vanaf een meter of 25 centimeters naast het doel van Wilbert Klijmij mikte. Met de corners die Donk mocht nemen wist de defensie van RKDES met de boomlange Erik Overvliet als grootste struikelblok wel raad.

Ook met de wisselspelers Edwin Gouw en Zakaria Mellah voor Imad El Yousfi en Mo Irezzi wist DONK de wedstrijd niet naar zich toe te trekken.

Na een gele kaart voor thuisspeler Rick Verkuijl, in de 83ste minuut gevolgd door een terechte rode kaart voor teamgenoot Mano van Veen na een forse aanslag op de benen van Jordy de Jong, kwam er weer een sprankje hoop in de Goudse harten. Het bleek tevergeefs. RKDES hield onder aanvoering van Roy Endhoven en Erik Overvliet de zaak potdicht, al moest laatstgenoemde nog wel een gele kaart incasseren. Datzelfde lot was ook Mark van Doeland beschoren. De Goudse middenvelder trapte de bal geïrriteerd weg. Het bleef bij 1-1.

Niet helemaal verkeken
Al met al een teleurstellend resultaat voor DONK dat de spanning kennelijk niet van zich af wist te spelen. De ploeg gaf niets weg, op één moment van besluiteloosheid na, maar creëerde zelf ook niet al te veel.

De kans op rechtstreekse promotie is nog niet helemaal verkeken. Als de nummers twee en drie, RKDES en ASC, op de laatste speeldag tegen elkaar gelijk spelen en DONK wint met twee doelpunten verschil thuis van Blijdorp kan de vlag alsnog uit. Bij elk ander resultaat rest de nacompetitie.

Door: Joop Spee