Steijn baalt van onrust die zaak-Mislintat veroorzaakt bij Ajax

20 September 2023, 16:04 uur
Sport
mainImage
ANP

Trainer Maurice Steijn baalt van alle onrust rondom Ajax in aanloop naar het eerste Europa League-duel met Olympique Marseille van donderdag. Dinsdag kwam het nieuws over de mogelijke belangenverstrengeling van technisch directeur Sven Mislintat naar buiten en dat heeft zijn impact gehad op de spelers en staf. "Het is jammer dat het onrustig is geworden, dat leidt af", zei Steijn.

De van Sparta Rotterdam overgekomen coach zegt dat de onrust geen impact heeft op zijn eigen functioneren. "Daar heb ik nooit echt last van gehad, terwijl ik wel vaker onrustige periodes heb meegemaakt. Het leidt wel af, maar ik merk ook dat de spelers ongelooflijk uitkijken naar de wedstrijd van morgenavond. In dat opzicht kan ik bijna niet wachten."

Steijn wilde de omstreden rol van Mislintat bij de komst van linksback Borna Sosa niet veroordelen. "Ik kan daar toch helemaal geen inhoudelijke mening over hebben? Ik heb Sven zelf ook nog niet gesproken. Ik zag hem vanochtend alleen even op (trainingscomplex) De Toekomst, maar hij was later en verder was er geen tijd voor. Normaal gesproken spreek ik hem elke dag."

Invloed op selectie

Steijn heeft het nieuws over de Duitse directeur alleen even kort met Sosa, zijn staf en tijdelijk algemeen directeur Jan van Halst besproken. De trainer heeft ervoor gekozen om het buiten de spelersgroep te houden. "We zijn bewust gelijk het veld op gegaan, anders blijft het nog meer in de groep hangen. De Nederlandse spelers lezen het nieuws natuurlijk wel, maar van de buitenlandse jongens heb ik het idee dat ze het niet eens meekrijgen. Daarom heb ik ook gekozen voor deze aanpak."

Dinsdag meldde de NOS als eerste dat er mogelijk sprake is van belangenverstrengeling bij de aankoop van voormalig VfB Stuttgart-speler Sosa op de laatste dag van de transfermarkt. Zijn makelaarskantoor heeft aandelen in het privébedrijf van Mislintat, een commercieel datasysteem met de naam Matchmetrics. Van zulke relaties zou de raad van commissarissen van de beursgenoteerde club in ieder geval op de hoogte moeten zijn geweest. Dit was niet het geval. Ajax heeft een onderzoek ingesteld.

Ontspannen

Steijn maakte zelf een relatief ontspannen indruk. Een dag eerder had VI nog gemeld dat Mislintat bezig is goedkeuring te krijgen binnen Ajax om de Hagenaar te ontslaan. "Van die geruchten is mij verder niks bekend. Dat heb ik moeten lezen op internet." Steijn is pas sinds deze zomer trainer in Amsterdam, waar hij met tegenvallende resultaten is begonnen.

 


Door: ANP