Spelersvakbond VVCS: stoppen met trainen

15 March 2020, 20:36 uur
Sport
mainImage
ANP

Voorzitter Evgeniy Levchenko van de spelersvakbond VVCS vindt het volstrekt logisch dat ook de profvoetballers de komende weken stoppen met trainen. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, heeft de KNVB de betaaldvoetbalclubs opgeroepen om ook hun trainingsfaciliteiten te sluiten. "Dit is de enige juiste maatregel", zegt Levchenko. "Het virus verspreidt zich zo snel en voetballers die in een grote groep trainen, lopen een enorm risico."

Levchenko heeft als voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) nauw contact met de aanvoerders van de profclubs. "Ik ben continu met ze in gesprek. De meesten zeiden: waarom zouden we nog doorgaan met trainen? Ze voelen zich niet veilig als ze gaan trainen", aldus Levchenko. "Daarom is dit een verstandige beslissing van de KNVB. Hoe je het ook went of keert: er hoeft maar één speler binnen een selectie besmet te raken en dan zijn de gevolgen rampzalig."

Het advies aan de clubs is om in ieder geval tot 6 april niet te trainen. De KNVB heeft de competitie ook tot die datum uitgesteld. De bond benadrukte in een mail aan de clubs dat ze de tijd krijgen om hun spelers weer 'op te trainen' als duidelijk is wanneer er weer gevoetbald kan worden. De competitie zal dus op z'n vroegst pas in de loop van april weer kunnen worden hervat. "De grote vraag is of we de competitie wel kunnen uitspelen", aldus Levchenko. "Het EK van komende zomer? Dat zie ik absoluut niet doorgaan. Als je ziet wat het coronavirus allemaal teweeg brengt in Italië, Spanje en ook in Nederland, dan lijkt het me heel gek als we van de zomer een EK kunnen houden."

De voetbalbond liet in een mail aan de clubs weten dat ze mogelijk deeltijd-WW kunnen aanvragen. De VVCS laat juristen maandag uitzoeken hoe dat precies zit. Contracten van voetballers lopen vrijwel altijd tot en met 30 juni.


Door: ANP