6 November 2022, 13:12 uur
Orange Pictures
Mijnans en Verschueren

door Piet Ocks

In welgeteld 22 slotminuten sloeg Sparta vier keer toe in het Gelredome tegen Vitesse: 0-4. Ofwel, in een stief kwartiertje tijd had Sparta voldoende om het dit seizoen toch al zo ploeterende Vitesse nog dieper in de zorgen te drukken.

Het was in de slotfase, waarin het voor rust allesbehalve imponerende Sparta zo effectief te werk ging, dat Vitesse zich moedeloos gewonnen moest geven. ''De eerste helft was niet goed,'' moest trainer Maurice Steijn later erkennen, ''we speelden in die fase te slordig in het uitspelen van de kansen. De wedstrijd was redelijk in balans, maar ik stond zelfs op het punt om Lauritsen te wisselen.''

Kansen waren er voldoende in de eerste helft, maar een vrije trap van Vito van Crooij werd over getikt door doelman Daan Reiziger en even later was Vito van Crooij dichtbij de 0-1 na een misser van Melle Meulensteen, maar zag hij de vrijstaande Koki Saito over het hoofd.
Sparta had even voor rust het geluk dat Adil Auassar zijn doelman te hulp kon schieten, toen deze mistastte bij een hoge voorzet, waardoor een onverdiende achterstand kon worden voorkomen.

Ook na rust kon Sparta niet direct het verschil maken. De handige, maar verder ongevaarlijke Koki Saito werd vervangen door Jeremy van Mullem, waardoor Sven Mijnans vanaf de rechtervleugel ging spelen en Van Mullem meer rust en zekerheid op het middenveld moest brengen. Het leidde in de 69e minuut tot de 0-1 van Tobias Lauritsen, die zich na een pass van Vito van Crooij keurig ontdeed van verdediger Ferro om vervolgens via de binnenkant van de paal raak te schieten. Twee minuten later haalde Sven Mijnans vanaf zo'n twintig meter hard uit voor 0-2.

En Sparta ging door. Arno Verschueren vond na 83 minuten Tobias Lauritsen (0-3) en invaller Mario Engels gunde Verschueren na een fraaie actie de 0-4.

''Fantastisch,'' kraaide Sven Mijnans na afloop van plezier. ''Als team hebben we goed gespeeld, al was de eerste helft nogal slordig, maar na rust, toen ik vanaf de zijkant kwam, kreeg ik veel ruimte en liep het prima.'' En met een brede lach: ''Misschien was mijn goal wel de mooiste die ik ooit heb gemaakt.''

Opstelling Sparta: Nick Olij, Shurandy Sambo, Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto; Arno Verschueren, Joshua Kitolano, Sven Mijnans (89. Mike Eerdhuijzen); Vito van Crooij (83. Jason Lokilo), Tobias Lauritsen (89. Mario Engels), Koki Saito (61. Jeremy van Mullem).