mainImage

Sparta weet zich geen raad met 'ontzag van RKC': 0-0

Namli was het dichtst bij een treffer voor Sparta
25 januari 2023, 08:48 uur
Sport, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

door Piet Ocks

In gedachten waande Sparta zich al in de kopgroep op een punt van PSV, dat zojuist had verloren van Emmen en een punt meer dan Ajax, al had deze ploeg nog een wedstrijd te goed. Alles liep echter anders, omdat de verrassende nummer 6 van de eredivisie tegen hetzelfde probleem opliep als de echte topploegen: een vijfmans-verdediging, vier op verdedigen ingestelde middenvelders en een eenzame spits, waardoor Sparta vergeefs trachtte de muur van RKC te slechten: 0-0.

Trainer Maurice Steijn kon daar, ondanks het teleurstellende resultaat best een beetje trots op zijn. ''Dat een ploeg als RKC zoveel ontzag heeft voor Sparta, dat vind ik een compliment. Dat betekent dat we toch wat hebben afgedwongen. Het is voor ons als ploeg een kwestie van wennen als een ploeg met die instelling naar ons toekomt.''

RKC-trainer Joseph Oosting schaamde zich niet voor de instelling van zijn team. ''Sparta is een goede ploeg. Daarom hebben wij zeer gedisciplineerd verdedigd.'' Een relativerende Arno Verschueren: ''Maar wij zijn geen Leicester City.''

Sparta besefte al snel dat het de punten niet cadeau zou krijgen. Zo krulde RKC-verdediger Dario Van den Buijs een vrije trap net naast en moest Koki Saito al in de elfde minuut met een hamstringblessure worden vervangen door Younes Namli. Maar na een slim passje van Sven Mijnans op Vito van Crooij tikte deze de bal langs RKC-doelman Etienne Vaessen, waarna Shawn Adewoye de bal nog net voor de doellijn kon achterhalen. Even later counterde Mats Seuntjens bijna naar het openingsdoelpunt. De snelle aanvaller van RKC mikte net over.

Vlak voor rust liet Namli, die te weinig initiatief toonde, nog een glimp van zijn klasse zien, toen hij vanaf de rechterkant naar binnen sneed, waarna hij met links net iets te hoog mikte. Op slag van rust tikte Vaessen in de linkerhoek nog een hard schot van diezelfde Namli net uit het doel.

De tweede helft was nagenoeg net zo gezapig als de eerste. Verder dan twee schoten van Tobias Lauritsen (gepakt door Vaessen) en invaller Dirk Abels in het zijnet kwam Sparta niet. Ilias Bel Hassani leek zelfs nog het openingsdoelpunt op Het Kasteel te maken, maar de ex-Spartaan werd teruggefloten vanwege buitenspel. En daarna juichte ook Adil Auassar te vroeg: hij knikte een vrije trap van Namli binnen, maar ook in buitenspelpositie.

Zo bleef Sparta voor de zevende keer op rij ongeslagen en zesde in de eredivisie.

Opstelling Sparta: Nick Olij, Shurandy Sambo (46. Dirk Abels), Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto, Joshua Kitolano, Sven Mijnans (90+1. Mohammed Tahiri), Arno Verschueren, Vito van Crooij (57. Jonathan de Guzmán), Tobias Lauritsen, Koki Saito (12. Younes Namli) (90+1. Mike Eerdhuijzen).


Foto: Orange Pictures