Sparta uit de beker, ondanks betere tweede helft

11 January 2023, 08:59 uur
Orange Pictures
Sparta-trainer Steijn zet Mijnans na rust op 10: de ommekeer

door Piet Ocks

In de veel betere tweede dan eerste helft leek Sparta op meer uit dan een 1-2 nederlaag. Tot teleurstelling van het uitverkochte Kasteel kwam Sparta evenwel niet verder dan de tweede bekerronde, omdat – simpel  - PSV kwalitatief de betere ploeg was.

Teleurgesteld was ook Sparta-trainer Maurice Steijn, vooral over de eerste helft. ‘’In die periode speelden we te slordig, al hebben we weinig weggegeven.’’ Zoals ook PSV-trainer Ruud van Nistelrooij sprak van een wedstrijd met twee gezichten. ‘’Na rust heeft Sparta het ons moeilijk gemaakt, maar ik ben blij dat we een ronde verder zijn.’’

Sparta hoeft zich echter niet te schamen voor het resultaat. Zeker niet als men zag hoe de ploeg zich na rust vermande op weg naar meer mogelijkheden op een positief resultaat. Trainer Maurice Steijn dacht dit bij de start te kunnen bereiken met dezelfde elf die drie dagen eerder in Eindhoven de 0-0 bewerkstelligden. Derhalve met Mica Pinto, ondanks dat hij in Eindhoven geblesseerd was uitgevallen, en met Jeremy van Mullem, die opnieuw de geblesseerde Jonathan de Guzmán verving. Zoals ook Younes Namli buiten de ploeg bleef, omdat hij nog niet fit genoeg bleek.

Hoewel Sparta voor rust veelal de onderliggende partij was, gaf het amper kansen weg. Het was zelfs de thuisploeg die voor het eerste gevaar zorgde. Pas na een half uur was verdediger André Ramalho gevaarlijk met een kopbal, die rakelings naast ging. Even later gaf Erick Guttierez de bal mee aan Xavi Simons, die hard voor de 0-1 uithaalde.

Sparta kon hier vooralsnog weinig tegenover stellen. PSV-er Anwar El Ghazi, voormalig jeugdspeler van Sparta, kreeg zelfs een grote kans op de 0-2 nadat hij alleen op Olij kon afgaan. Maar Sparta's doelman behoedde zijn ploeg voor een grotere achterstand. Die in blessuretijd van de eerste helft alsnog kwam na een door Bart Vriends van richting veranderd schot van Noni Madueke.

Met Koki Saito voor Jeremy van Mullem, Mike Eerdhuijzen voor de geblesseerde Adil Auassar en Sven Mijnans terug op 10 kreeg Sparta wat meer grip op de wedstrijd en dat resulteerde na een uur in de aansluitingstreffer. Een voorzet van Mica Pinto liet doelman Joël Drommel los, waarna de verder overigens tegenvallende Arno Verschueren fraai naar 1-2 lobde.

Waarna Sparta zelfs op de gelijkmaker leek af te stevenen. Invaller Saito zag zijn indraaiende schot rakelings over gaan en in de slotfase kreeg Verschueren nog een kans, maar werd zichtbaar vastgehouden. Zoals ook spits Tobias Lauritsen, die in blessuretijd nog van dichtbij kon uithalen, enkele malen in de rug werd geduwd door Ramalho, maar waarop scheidsrechter Serdar Gözübüyük niet reageerde, terwijl de VAR ontbrak om hem te corrigeren.

Opstelling Sparta: Nick Olij, Shurandy Sambo, Bart Vriends (87. Mohammed Tahiri), Adil Auassar (58. Mike Eerdhuijzen), Mica Pinto; Jeremy van Mullem (46. Koki Saito), Joshua Kitolano; Sven Mijnans, Tobias Lauritsen, Arno Verschueren, Vito van Crooij.