Sparta houdt ook resterende zes minuten stand: 0-1

19 April 2022, 22:27 uur
Vriends: ''Het vloog voorbij.''

door Piet Ocks

Het begon allemaal zo voorspoedig voor Sparta op 4 maart, dat al na vijf minuten de leiding nam. Een prima pass van debutant Jeremy van Mullem op Mario Engels, die met een strakke voorzet Adrian Dalmau bereikte. In tweede instantie schoot de spits raak: 0-1.

Het bleek anderhalve maand later voldoende om de eerder gestaakte wedstrijd tot een goed einde te brengen. Vuurwerk, dat een camerman van ESPN trof. Een plastic beker bier, dat het hoofd van de Sparta-doelman Okoya raakte en op het veld gegooide munten deden scheidsrechter Rob Dieperink besluiten de wedstrijd zes minuten en veertien seconden voor tijd te staken.

Die eindstand bleef overeind in de resterende speeltijd, ondanks de vrees bij velen dat Sparta - niet in beste doen - de drie punten alsnog zou verspelen.
Nog 6 minuten: doelman Maduka Okoya grijpt de bal en blijft ietwat overdreven lang liggen.
Nog 5 minuten: corner voor Vitesse, Sparta verdedigt bekwaam uit.
Nog 4 minuten: Sparta komt niet in gevaar.
Nog 3 minuten: Okoya vertraagt weer op zijn bekende wijze.
Nog 2 minuten: Sparta houdt Vitesse op eigen helft door goed druk op de bal te zetten.
Nog 1 minuut: Vitesse probeert nog een keer aan te zetten: vergeefs. Even later fluit scheidsrechter Bas Nijhuis af.

“Wat zijn we hier allemaal aan het doen?", lachte Bart Vriends naderhand in gesprek met ESPN. "Ik schoot bijna in de lach toen Bas Nijhuis affloot. Het vloog voorbij. In werkelijkheid was het nog korter dan ik het me had voorgesteld. Maar het heeft uitgepakt zoals we voor ogen hadden. We hebben goed tegengehouden en geen schade opgelopen. Als het niet zo spannend en belangrijk was geweest, dan had ik hier de gekte wel van ingezien. Het was gewoon poppenkast. Maar het was razend belangrijk voor ons, dus we hebben het heel serieus genomen en dat kun je ook afzien aan onze koppies.”

Ook Henk Fraser was zeer tevreden over de manier waarop Sparta het restant heeft uitgespeeld. ''Het waren weliswaar maar zes minuten, maar ik ben aangenaam verrast door de uitvoering van mijn ploeg”, zei Sparta's trainer.

Fraser had met zijn ploeg uitvoerig getraind op diverse scenario’s voor die laatste 6 minuten en 14 seconden. ''Op de trainingen lieten we de ballen vanuit verschillende hoeken voor het doel brengen. Ook trainden we op een scenario met een speler in plaats van de keeper bij de tegenstander. Maar het is er in de wedstrijd allemaal niet eens van gekomen. Iedereen bij ons was gespannen, maar dat leidde gelukkig niet tot een slechte uitvoering. Op de training ging het aanzienlijk minder.”

Door de 0-1 zege in Arnhem is Sparta hekkensluiter af en staat het nu zestiende op de ranglijst boven PEC Zwolle en Willem II, die twee punten minder hebben.

Opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Auassar,Durmisi; Jans, De Kamps, Van Mullem, Masouras; Thy.