Sparta beleeft beste seizoenstart sinds Rob Jacobs

16 October 2022, 20:54 uur
Sport
mainImage
Oud Sparta-trainer Robv Jacobs (met Helene Hendriks) gisteren op het Kasteel. Rechts: Maurice Steijn.

door Piet Ocks

Sparta beleeft na 31 jaar de beste seizoenstart. In het seizoen 1991/1992 eindigde de ploeg van trainer Rob Jacobs op de met MVV en FC Twente gedeelde zesde plaats met 35 punten. Sparta telt in deze jaargang na tien wedstrijden al 17 punten en kan derhalve in deze vorm hoger eindigen.

Kortom, Sparta blijft goed presteren met een voorlopig zesde plaats in de rangschikking na de 2-0 zege op NEC, die al na zeven minuten gestalte kreeg door Dirk Abels. Nadat Koki Saito al na twintig (!) seconden een voorzet van Arno Verschueren had naast gekopt, mikte Sparta's rechtsback Dirk Abels na zeven minuten met de binnenkant van de voet na een hoekschop van Sven Mijnans wel raak: 1-0. En na een half uur verraste Jonathan de Guzmàn met een schuiver NEC-doelman Jasper Cillessen: 2-0.

Sparta, dat met twee invallers startte, omdat Younes Namli geblesseerd was en Vito van Crooij niet helemaal fit en daarom op de bank moest plaats nemen, begonnen Joshua Kitolano en Koki Saito in de basis. Dirk Abels verving opnieuw de geschorste Shurandy Sambo. "Na onze laatste wedstrijd is Van Crooij in de kleedkamer eigenlijk al ziek geworden", verklaarde trainer Maurice Steijn. "Hij heeft de hele week niet kunnen trainen en hij is vijf kilo afgevallen in die week. Hij was er echt heel slecht aan toe. Hij was er gisteren weer bij op de training, maar in overleg met de medische staf hebben we besloten om hem in ieder geval niet te laten starten."

NEC trachtte met fysieke middelen het tij te keren. Debuterend scheidsrechter Robin Hensgend trad echter te lankmoedig op tegen het geweld van NEC, met name tegen Oussama Tannane, die zich bij vlagen te buiten ging aan ongeoorloofde overtredingen, maar gevaarlijk was bij een vrije trap die net naast ging. Even later eindigde de poging van Bart van Rooij wel tussen de palen, maar voorkwam de opnieuw uitblinkende doelman Nick Olij ook deze poging.

Weliswaar had Sparta niet meer de dominantie van voor rust, maar een gevaarlijke vrije trap van Sven Mijnans had Tobias Lauritsen beter moeten verwerken. Desondanks hield Sparta vrij eenvoudig stand. Zelfs kreeg Joshua Kitolano tien minuten voor tijd de beste kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar hij stuitte op doelman Cillessen. En even later was Mijnans na doorkoppen van Lauritsen ook nog dicht bij de 3-0, maar zijn inzet vloog naast.

''Het gaat gewoon hartstikke goed”, lachte een tevreden trainer Maurice Steijn na de zege bij ESPN. ''Het is een combinatie van heel goed werken met z’n allen en rust door de hele club heen. En ik heb goede spelers. Als trainer ben je afhankelijk van je materiaal. Het zijn goede karakters en we hebben op heel veel posities een dubbele bezetting en verschillende mogelijkheden. Het valt elke keer de goede kant op voor ons.”

Opstelling Sparta: Nick Olij, Dirk Abels, Bart Vriends, Adil Auassar, Mica Pinto, Jonathán de Guzman (81. Jeremy van Mullem), Sven Mijnans (90. Omar Rekik), Joshua Kitolano, Tobias Lauritsen (90. Mario Engels), Arno Verschueren, Koki Saito (63. Vito van Crooij).