Schaafwonden voor Jakobsen na val in sprint vierde rit Tour

4 July 2023, 20:37 uur
Sport
mainImage
ANP

Fabio Jakobsen heeft bij zijn val anderhalve kilometer voor de finish van de vierde etappe van de Tour de France vooral schaafwonden opgelopen. Dat zei Patrick Lefevere, manager van wielerploeg Soudal Quick-Step. Jakobsen ging in de finale hard onderuit, maar kon met een gescheurd shirt nog wel over de finish rijden. "Hij heeft schaafwonden aan zijn elleboog, schouder en rug", aldus Lefevere tegen de Belgische zender Sporza.

Er gingen meerdere renners onderuit, maar dat verraste Lefevere niet. "Met zoveel sprinters bij elkaar is het onvermijdelijk dat er gevallen wordt." Volgens de ploegmanager was de situatie lastig in de slotfase. "Julien Alaphillippe wilde Fabio naar voren brengen, maar dat ging niet makkelijk. Fabio keek of hij alleen kon opschuiven en toen kwam net Van der Poel met Philipsen naar rechts. Hij reed toen tegen zijn voorwiel of Fabio tegen zijn achterwiel."

De Belg Jasper Philipsen won voor de tweede dag op rij. Volgens ploegleider Tom Steels was de fiets van Jakobsen door de val in drie stukken gebroken. "Het was dus best wel een zware val", zei Steels. "Fietsen met schaafwonden is niet ideaal met de twee zware etappes die volgen. Maar Fabio is een echte vechter."

510 euro boete
Mathieu van der Poel is door de jury van de Tour de France een aantal plaatsen teruggezet in de rituitslag. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck leidde zijn Belgische ploeggenoot Jasper Philipsen voor de tweede dag op rij naar de etappezege, maar hij had daarbij een paar honderd meter voor de finish de Eritreeër Biniam Girmay wel een duwtje gegeven.

Van der Poel, die als zestiende de streep was gepasseerd, werd teruggezet naar de laatste plaats van de eerste groep en is nu 22e. Ook kreeg hij een boete van 500 Zwitserse frank, zo'n 510 euro.

 

 


Door: ANP