Respect...

12 October 2019, 07:00 uur
Sport
mainImage

We beleven deze week de Landelijke Week van de Scheidsrechter.

We kunnen het niet genoeg benadrukken. Dat we toch altijd maar weer scheidsrechters en grensrechters hebben die er voor zorgen dat die vele duizenden wedstrijden die ieder weekeinde gespeeld worden geleid.

Gelukkig verlopen de meeste wedstrijden sportief en zonder incidenten, maar helaas komt het voor dat wedstrijden ontsporen door wangedrag.

Sportiviteit staat vaak niet bij iedereen voorop en tonen voetballers, begeleiders en supporters zich niet altijd goede verliezers.

Het is zo makkelijk, in woord en gebaar commentaar geven op mensen die hun uiterste best doen een wedstrijd te leiden. Zij maken fouten, dat kan niet anders en zijn zo’n makkelijk doelwit.

Het zou fantastisch zijn als deze Landelijke week voor de Scheidsrechter op den duur niet meer nodig is en arbiters en hun assistenten met respect worden behandeld, door spelers en publiek.

Zoals bij rugby. Daar geldt respect en sportiviteit, nooit een wanklank over een beslissing van een scheidsrechter. En altijd respect tonen naar je tegenstander.

Datzelfde respect verdienen al die mensen die er voor zorgen dat op de vele sportcomplexen iedere week kan worden gespeeld.

Die duizenden vrijwilligers die zorgen dat de velden, de kleedruimten, de spelmaterialen iedere week weer dik in orde zijn.

Dat gaat niet vanzelf, daar zijn veel mensen de hele week voor in touw.

Jammer genoeg komt het te vaak voor dat vernielingen worden aangericht op sportcomplexen of kleedruimten achteloos worden beschadigd of vervuild.

Het is eigenlijk te gek voor woorden dat er aandacht voor moet worden gevraagd.

Het zou allemaal vanzelfsprekend moeten zijn.


Door: Gert Visser