Prima debuut in Oranje voor debuterende doelman Noppert

21 November 2022, 19:32 uur
ANP

Andries Noppert kan terugkijken op een prima debuut bij het Nederlands elftal. De 28-jarige keeper van sc Heerenveen, die tot verrassing van velen voorlopig is gekozen tot eerste doelman, had in de eerste wedstrijd op het WK tegen Senegal (2-0) niet heel veel te doen. Na rust moest Noppert er op enkele momenten staan en dat deed hij ook, eerst met een schot in de korte hoek en daarna bij een trap van dichtbij recht op hem af. De stand was op dat moment nog 0-0. Later moest hij ook nog een keer gestrekt naar de benedenhoek duiken.

Noppert leek door Van Gaal mee te zijn genomen naar Qatar voor een eventuele strafschoppenserie in de knock-outfase. De bondscoach zei bij de bekendmaking van zijn selectie al wel dat de 2,03 meter lange keeper eigenlijk de enige van de drie doelmannen is die in vorm is. Dat dat zou betekenen dat Noppert ook echt zijn eerste doelman zou worden, leek onwaarschijnlijk. Zondag kwamen echter berichten naar buiten dat Noppert een dag eerder in de basisploeg stond bij het afsluitende partijspel op de training. Bij Van Gaal betekent dat in bijna alle gevallen dat je ook echt begint.

Tijdens de warming-up maakte Noppert, die pas bezig is aan zijn tweede volwaardige seizoen op het hoogste niveau in Nederland, een vrij ontspannen indruk. Dat gold ook al enkele dagen eerder tijdens een media-dag van Oranje.

Van Gaal gaf vooraf aan dat hij een risico nam door een debutant op te stellen in de eerste WK-wedstrijd, maar hij verwees ook naar de weinige interlands van Justin Bijlow (zes) en Remko Pasveer (twee).

Noppert, die vorig seizoen pas doorbrak bij Go Ahead Eagles, kreeg alle gelegenheid om eventuele zenuwen van zich af te schudden. Oranje speelde niet groots voor rust, maar gaf in verdedigend opzicht ook weinig weg. Noppert leek in de 25e minuut bij een gevaarlijk schot voor het eerst in actie te moeten komen, maar aanvoerder Virgil van Dijk zat er met zijn hoofd tussen en voorkwam zo dat de bal richting doel ging. Na ruim een half uur ging de langste speler van dit WK voor het eerst duikend naar de grond, maar ook dat was op een simpel rollertje.

In de tweede helft werd Noppert wel een paar keer getest. Senegal kreeg wat meer de overhand en wist, in tegenstelling tot voor rust, wel enkele doelpogingen te creëren. Noppert deed wat hij moest doen en zag in de slotfase Cody Gakpo en Davy Klaassen de wedstrijd voor Oranje beslissen (2-0).