mainImage

Oud-Feyenoorder en international Henk Groot (84) overleden

11 mei 2022, 11:05 uur
Sport, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

Voormalig voetbalinternational Henk Groot is op 84-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Ajax, een van zijn twee oude clubs, bevestigd. Groot speelde in de jaren 60 zowel voor Ajax als Feyenoord. Hij kwam 39 keer uit voor het Nederlands elftal.

Groot, afkomstig uit Zaandijk, kwam in 1959 bij Ajax. In 1963 stapte hij over naar Feyenoord om twee jaar later terug te keren in Amsterdam, waar hij een routinier was in een team met onder meer de jonge Johan Cruijff. Als Ajacied maakte hij vier landstitels mee en won hij twee keer de KNVB-beker. Een knieblessure zorgde in 1969 voor een plotseling einde van zijn voetballoopbaan. Eerder dat jaar had hij nog meegedaan in de eerste Europa Cup 1-finale van de Amsterdammers. In Madrid was AC Milan destijds met 4-1 te sterk.

Groot speelde tussen 1959 en 1969 305 officiële duels voor Ajax waarin hij 207 keer scoorde. Op de topscorerslijst aller tijden van de Amsterdammers moet hij, zo meldt de club, alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen voorlaten.

Clubrecord

"Ik heb met twee generaties gevoetbald", citeert Ajax uit een interview met Groot in het officiële jubileumboek Ajax 1900/2000. "Eerst nog met de oude generatie met Wim Anderiesen jr., Ger van Mourik en Jan van Drecht. Daarna heb ik met de nieuwe lichting gespeeld: Johan Cruijff, Wim Suurbier, Barry Hulshoff. Ik ben misschien niet zo’n Ajacied als Sjakie Swart is, maar ze moeten niets over de club zeggen."

Groot maakte bij zijn debuut voor Ajax alle doelpunten in het met 3-0 gewonnen duel met NAC. In zijn eerste seizoen werd hij met 38 doelpunten topscorer van de Eredivisie. Zijn broer Cees Groot was in datzelfde seizoen goed voor 29 doelpunten. Het seizoen erop scoorde Henk Groot 41 goals in de Eredivisie, nog altijd een clubrecord. Na zijn periode bij Feyenoord werd Groot middenvelder omdat Cruijff inmiddels de spitspositie innam.

"Ondanks zijn verslechterende gezondheid bezocht Groot zijn club in de afgelopen jaren af en toe nog. De topschutter van weleer bleef altijd een trotse Ajacied", meldt Ajax. "Hij overleed woensdag in een verzorgingshuis in Zaandam. Ter nagedachtenis aan Groot en Jody Lukoki dragen de Ajacieden woensdag tijdens het duel met sc Heerenveen een rouwband."

 


Door: ANP | Foto: ANP