Oranje-waterpolosters in finale World League

1 May 2018, 17:36 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De Nederlandse waterpolodames speelden met 3 P’s tegen Spanje: een Puike Pot Polo. De nummer twee van het afgelopen WK werd in Madrid knap verslagen. In een boeiend duel trok Oranje aan het langste eind. 10-11. Periodestanden 3-2, 2-3, 2-4, 3-2. Met dit aansprekende resultaat is Nederland verzekerd van een plek in de prestigieuze Super Final die van 28 mei tot 2 juni wordt gehouden.

De ploeg van bondscoach Arno Havenga kwam wat onzeker uit de startblokken. Na een 2-0 en 4-2 achterstand werd die onzekerheid afgeschud en knokte Oranje zich terug in de wedstrijd. Halverwege het duel stond het na de 0-0 voor de tweede keer gelijk: 5-5.

In het derde kwart toonde Nederland, met vertegenwoordigsters van het Goudse GZC Donk en Goudse waterpolosters, haar kwaliteiten en kwam op een 6-9 voorsprong. Vlak voor het einde maakte Spanje nog 7-9 waardoor het ook de vierde periode spannend bleef. De Spaanse, waar liefst acht speelsters in clubverband met Sabadell vorige week nipt de Euro League finale verloren, kwamen terug tot 9-9. Uit overtalsituaties scoorden Sabrina van der Sloot (foto boven) met haar vierde treffer en Vivian Sevenich waardoor de winst mee naar de lage landen gaat. De laatste keer dat Nederland van Spanje won, was al weer even geleden. Op het EK in Belgrado in januari 2016 was dat na strafworpen.

Havenga was blij met de overwinning. ,,Onze verdediging was solide. We speelden veel M-zone. Die werd niet altijd goed uitgevoerd door wat individuele foutjes. Er werd veel samengewerkt en dat was positief. Ik ben blij dat we ons gekwalificeerd hebben voor de World League Finale. Goed om daar bij te zijn en tegen de grote landen te spelen. Voor de niet Europese landen is dat een eindtoernooi. We kunnen ons dan prima voorbereiden op de EK die deze zomer in Barcelona wordt gehouden. Het was lang geleden dat we van Spanje wonnen. Deze winst biedt veel perspectief richting ons zomerprogramma. Daar starten we 14 mei mee. 21 mei zijn we helemaal compleet en dan richten we ons op de World League Finale en de EK in Barcelona”.

De Super Final wordt in Kunshan, China gespeeld. Naast de top drie van de Europese poule voegt ook de top vier van de wereld poule plus China als host, zich daarbij. Dat zijn USA, Australië, Canada, Japan en China. Namens Europa zijn Spanje en Nederland zeker. Rusland en Hongarije maken dinsdagavond uit wie de laatste deelnemer wordt.

Lees hier het twitterverslag terug.

Dinsdag 1 mei Europese poule FINA World League:
Spanje - Nederland: 10-11
Periodestanden: 3-2, 2-3, 2-4, 3-2
Doelpunten Nederland: Sabrina van der Sloot 4 (zie foto), Brigitte Sleeking 2, Iris Wolves 2, Dagmar Genee, Isabella van Toorn, Vivian Sevenich.

18.00 uur Rusland - Hongarije

Stand Europese poule FINA World League:
Eindstand Wereld Poule:


Bron: waterpolo.nl