Oranje verslaat Grieken met moeite en kan EK nauwelijks meer mislopen

16 October 2023, 23:06 uur
ANP

Virgil van Dijk heeft het Nederlands elftal heel dicht bij het EK van volgend jaar in Duitsland gebracht. De aanvoerder benutte in blessuretijd van het uitduel met Griekenland een strafschop (0-1), na een overtreding op Denzel Dumfries.

Oranje plaatst zich rechtstreeks voor de Europese eindronde als het volgende maand van Ierland of Gibraltar wint. Nederland mag zelfs allebei die duels verliezen als Griekenland op 21 november geen punten pakt tegen het al geplaatste Frankrijk.

Wout Weghorst miste in de 28e minuut een ideale kans op de openingstreffer. De spits mocht een strafschop nemen nadat Virgil van Dijk naar de grond was getrokken door Konstantinos Koulierakis. Weghorst schoot de bal zo matig richting het doel dat Odisseas Vlachodimos zijn inzet eenvoudig kon keren.

De Griekse keeper leek de man van de wedstrijd te worden. Hij voorkwam voor rust ook met sterke reflexen dat Tijjani Reijnders en Steven Bergwijn de openingstreffer maakten. Vlachodimos keerde na rust ook een inzet van de kansrijke Bergwijn. Maar uiteindelijk maakte Van Dijk het winnende doelpunt.