Oranje niet verder dan gelijkspel tegen Polen; Depay mist pingel

11 June 2022, 22:56 uur
ANP

Het Nederlands elftal heeft een chaotische wedstrijd tegen Polen niet met het gewenste resultaat weten te beëindigen. Oranje maakte binnen vier minuten een achterstand van 0-2 ongedaan (2-2) en kreeg in blessuretijd een ideale kans op de 3-2. Memphis Depay mocht een strafschop nemen maar raakte de paal. Oranje blijft ondanks het gelijkspel koploper van de poule, met 3 punten meer dan België en Polen

Polen speelde niet in de sterkste formatie. Zo kreeg de grote vedette Robert Lewandowski rust en oud-Ajacied Arek Milik mocht het duel ook vanaf de tribune bekijken. De spelers die wel een kans kregen van bondscoach Czeslaw Michniewicz compenseerden de afwezigheid van beide spitsen met heel veel passie en strijd. Polen vocht voor wat het waard was, na de afgang van woensdag in België (6-1). En als het voetballend even niet lukte, dan schroomden de bezoekers niet om een pittige overtreding te maken.

Nederland had het lastig tegen een ploeg die zich massaal terugtrok rond de eigen doelman. Bondscoach Louis van Gaal koos voor negen spelers die vorige week de basis legden voor een ruime zege op België (4-1) in Brussel. Stefan de Vrij verving de afwezige Virgil van Dijk. Mark Flekken verdedigde het doel omdat Jasper Cillessen op een training een lichte blessure heeft opgelopen. Flekken zag er in de 18e minuut niet goed uit bij de openingstreffer van Matty Cash (0-1).

Oranje speelde slordig in een uitverkochte Kuip, waar ongeveer net zoveel Nederlandse als Poolse fans aanwezig waren. De thuisploeg leed veel te veel balverlies om de goed georganiseerde Poolse defensie uit elkaar te spelen. Steven Bergwijn en Danny Blind schoten in kansrijke positie over. Denzel Dumfries kreeg geen strafschop nadat hij onderuit was gehaald.

Niet alleen de voetballers op het veld maakten er een rommelige wedstrijd van. De Turkse arbitrage keurde in de 50e minuut eerste de 0-2 van Piotr Zielinsk af, na knullig balverlies van Steven Berghuis. Maar de videoscheidsrechter oordeelde dat er niemand buitenspel stond. Nederland wist vervolgens de achterstand binnen 4 minuten te repareren. Davy Klaassen maakte de 1-2 en Denzel Dumfries tekende voor de 2-2. Ook het doelpunt van de rechtsback werd aanvankelijk afgekeurd maar de VAR zag dat Steven Bergwijn niet buitenspel stond.

Polen wankelde na de 2-2. Veel spelers van de bezoekers kregen ook kramp. Oranje slaagde er niet in om van de vermoeidheid bij de tegenstanders te profiteren. In blessuretijd kreeg Depay toch een prachtige kans op de 3-2, maar hij schoot zijn strafschop op de paal.