Omschakeling DONK nekt ONA: 1-3

15 December 2019, 22:38 uur
DONK

Donderend vuurwerk, een erehaag met fakkels. Het was de sfeervolle omlijsting van eindelijk weer eens een onvervalste Goudse stadsderby. De optimisten bij DONK waren, voorafgaand aan het duel met de ongenaakbare koploper ONA , met een lantaarn te zoeken. In het hol van de leeuw en ook nog eens op natuurgras..., nee, een overwinning zou een brug te ver zijn.

Het pakte anders uit. Nadat DONK een half uur lang alleen maar ontzag had uitgestraald voor de opponent, weinig duels won en de voorwaartsen maar niet van bruikbare passes wist te voorzien, keerde het geloof in een goede afloop langzaam maar zeker terug nadat DONK (met enig geluk?) in de 38ste minuut op 0-1 was gekomen. De bezoekers maakten het karwei in de tweede helft vervolgens knap counterend af: 1-3.

Bij DONK startte Jordy de Jong na een langdurige knieblessure voor het eerst in de basis. Hij verving op de linksbackplaats de afwezige Sjors van Hanswijk.

Ook ONA trad aan met een mutatie op de linksbackpositie. Anouar Chairi nam de plaats in waar doorgaans Maik Zielhorst speelt. Die mocht nu de bank warm houden.

Vuurwerk
ONA kwam verreweg het beste uit de startblokken. Terwijl het vuurwerk was ingewisseld voor fraaie regenbogen liet de koploper geen twijfel bestaan over zijn bedoelingen. DONK oogde gespannen. De ploeg slaagde er niet in om rust aan de bal te krijgen. Veel ballen werden lukraak naar voren geknald of eindigden op het lichaam van een tegenstander. De bezoekers leken rijp voor de slacht.

Toch was het DONK dat het eerste kansje liet noteren in de zevende minuut. Na een goede aanval kopte Edwin Gouw over het vijandelijke doel.

ONA mocht dan over het algemeen de dominerende partij zijn, een forse hoeveelheid kansen leverde dat niet op. Wel had de ploeg, vrijwel direct na het kansje voor DONK, na goed voorbereidend werk van Robin Plomp, de 1-0 heel dicht in het vizier. Jaouad el Jaacoubi stuitte in extremis echter op keeper Bas van der Eem.

Revelino Janga schoot kort hierop vanuit een corner naast en een kopbal van Georgio Petridis vloog over, maar dat was voorlopig alles.

Na een half uur begon bij DONK het geloof in een goede afloop te groeien. Issam Aarab perste er een fraaie rush uit en bood Jeffrey van Dam een goede schietkans. Dat liep voor ONA met een sisser af.

In de 38ste minuut vond Tim Houdijk met een splijtende dieptepass Edwin Gouw die bij de linkerpaal was opgedoken. De middenvelder tikte de bal buiten bereik van keeper Erik van der Laan tegen de touwen. De brandende vraag of het een ongelukkig gecontroleerde aanname was die succesvol afliep of een bewust tikje in de hoek was vooral voor de analyses tijdens de derde helft van belang. Feit was dat DONK, op dat moment tegen de verhouding in, met 0-1 voor stond.

Even later was het schrikken voor DONK. Rechterspits Roy van der Graaf moest met ademhalingsproblemen de strijd staken. Na onderzoek in het ziekenhuis liet hij zich na de wedstrijd gelukkig weer in de bomvolle ONA-kantine zien. Hij werd vervangen door Imad El Yousfi.

ONA probeerde verwoed nog voor het rustsignaal de aansluitingstreffer op het scorebord te brengen. Eerst schoot Jaouad el Yaacoubi naast en even later dwong Robin Plomp met een uitstekend schot keeper Bas van der Eem tot een fraaie redding.

In de blessuretijd van de eerste helft legde Jaouad el Yaacoubi nogmaals aan voor een schot. Het werd geblokt door een verdediger van DONK.

Golfbreker
In de tweede helft was het eerst ONA dat de aandacht opeiste. Een vrije trap van Robin Plomp werd uitstekend verwerkt door Bas van der Eem.

De strijd werd intenser, maar bleef sportief. Wel liepen Robin Plomp en Jeffrey van Dam tegen een gele kaart aan. ONA probeerde met man en macht de gelijkmaker te forceren maar DONK won, met golfbreker Jeffrey van Dam voorop, steeds meer duels op het middenveld.

In de 56ste minuut stuurde Tim Houdijk met een vlekkeloze dieptepass zijn broer Bas op avontuur. De linkerspits haalde schuin voor het doel met links kiezelhard uit, maar zag keeper Erik van der Laan de bal met een katachtige redding uit de bovenhoek tikken. De twee daaropvolgende corners leverden niets op.

Nog geen minuut later was DONK alweer heel dicht bij de 0-2. Een razendsnelle aanval via Imad el Yousfi, Jordy de Jong en Bas Houdijk kwam net niet aan bij de vrijgelopen Appie Kaïssy.

Nadat Issam Aarab in de 70ste minuut tegen een gele kaart aan was gelopen mocht Robin Plomp op een kansrijke positie een vrije trap nemen. Tot twee keer toe wierp Bas van der Eem zich met ware doodsverachting voor instormende ONA-spelers. Revelino Janga leek in de ontstane scrimmage de trekker over te gaan halen, maar weer redde Bas van der Eem.

Terwijl ONA steeds vaker de lange bal ging spelen en de verdediging 1-op-1 had gezet rook DONK zijn kans. De tweede bal werd meer en meer een prooi voor de bezoekers en amper zestig seconden na de scrimmage voor het doel van DONK leidde dit al bijna tot de 0-2.

Bas Houdijk werd prachtig de diepte in gestuurd en koerst alleen op keeper Erik van der Laan af. De sluitpost hield het hoofd echter knap koel en bleef baas in eigen huis. Het bezorgde de DONK-aanhang een collectieve hartverzakking.

Vier minuten later counterde DONK opnieuw razendsnel. Edwin Gouw vond de pijlsnelle Imad El Yousfi die op zijn beurt Appy Kaïssy op maat bediende. De spits faalde niet, 0-2.

ONA’s trainer Willem Dekker besloot hierna nog offensiever te gaan spelen. Hij wisselde centrale verdediger Joeri Terlouw voor Mustapha Massaoudi.

De aanvalsdrift betaalde zich even later uit. In de 81ste minuut kopte ONA’s gevaarlijkste man, Robin Plomp, een knappe voorzet van Georgio Petridis steenhard achter Bas van der Eem, 1-2.

ONA leek er weer in te geloven. Aanvoerder Mike Degenkamp trok steeds vaker mee naar voren maar naarmate het eindsignaal dichterbij kwam nam de wanhoop bij ONA toe. Robin Plomp hief steeds vaker zijn armen desperaat in de lucht als er weer eens een bal over hem heen zeilde. Het was duidelijk, de krachten namen zienderogen af.

DONK bleek echter niet van plan om het op een bloedstollende slotfase aan te laten komen. In de 87ste minuut schakelde de ploeg weer eens razendsnel om. Appie Kaïssy veroverde de bal, lanceerde Imad El Yousfi, sneed door de uitgedunde verdedigingslinie van ONA en was precies op tijd om de afgemeten lage voorzet van der rechterspits binnen te schieten, 1-3.

De strijd was gestreden. Een poging van Bas Houdijk na een pass van Appie Kaïssy liep op niets uit en aan de andere kant belandde een schot van Jaouad el Yaacoubi in de veilige handen van Bas van der Eem. Het bleef bij een 1-3 zege voor DONK in deze door scheidsrechter Manoj Rampersad goed geleide wedstrijd.

ONA blijft aan kop
Al met al een knappe teamprestatie van DONK dat zich bijtijds wist te ontworstelen aan het schuchtere spel van het eerste half uur. DONK zette met 12 punten uit de laatste vier wedstrijden (waarvan 9 uit uitwedstrijden) een prachtige reeks neer. DONK staat nu in de periodestand op de helft van de tweede periode alleen bovenaan.

Voor ONA is er nog steeds geen vuiltje aan de lucht. Van de directe concurrenten voor de toppositie leden er twee puntverlies. Daardoor blijven de Gouwenaars met zes punten voorsprong fier aan kop van de ranglijst.

Na de winterstop staat de eerstvolgende wedstrijd op 26 januari op het programma. DONK speelt dan thuis tegen het de laatste weken verrassend voor de dag komende PVCV.

Door: Joop Spee