'Niet meer samenzijn bij amateurclub groot gemis'

14 April 2020, 16:23 uur
Sport
mainImage

Tussen drie en vier miljoen Nederlanders kwamen elk weekeinde in beweging om langs de velden van het amateurvoetbal samen te komen. Bij hun eigen club. "Misschien wel de grootste beweging die we in ons land kennen", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, over de spelers, de begeleiders en de vrijwilligers. Dat valt door de coronacrisis allemaal stil. "Vooral in sociaal opzicht heeft dat enorme gevolgen."

Het is niet alleen de sport 'an sich' die wordt gemist. Van der Zee. "De impact gaat veel verder. Het gaat om het netwerken, je contacten. Ouderen die actief zijn binnen de club, achter de bar, om schoon te maken, te fluiten. Ze zitten nu soms alleen thuis. Kinderen die een moeilijke thuissituatie hebben. De club biedt hun een veilige omgeving, meerdere keren in de week. Dat is allemaal weggevallen. Het samenzijn bij de club, dat missen de mensen. Nu de club 'op slot' zit ziet iedereen pas hoe mooi ons verenigingsleven is."

Wat de KNVB doet is ondersteunen, helpen, meedenken. En met alle scenario's rekening houden. Van der Zee: "We zitten in een nieuwe realiteit en dat is best spannend. Misschien dat na de meivakantie de scholen weer opengaan, misschien in eerste instantie de lagere scholen. Daarna volgt een gefaseerde opbouw. Het zou mooi zijn als wij als sport daarin synchroon kunnen meegaan. Dat de jeugd het veld weer op mag. Misschien kunnen wij als voetbal de scholen helpen, door kinderen de mogelijkheid te geven weer te gaan bewegen."

Dat zal dan in eerste instantie nog wel in de '1,5 metersamenleving' moeten gebeuren. Van der Zee: "Voetbal is natuurlijk een contactsport, dus we zullen hiervoor protocollen voor clubs moeten gaan opstellen. Maar dat kan. Bedenk oefenvormen waarin afstand wordt gehouden, denk na over hoe je de kleedkamer indeelt, hoe je gebruik kunt maken van de kantine, pas de fietsenstalling aan. De trainers zullen daar ongetwijfeld heel creatief in zijn en ook hierin gaan wij als KNVB meedenken. Onze eerste stap moet zijn dat de jeugd weer op een gezonde en veilige manier gaat sporten. Dat is ongelooflijk belangrijk."

Ook in financieel opzicht probeert de KNVB de clubs op allerlei manieren te ondersteunen. Bijvoorbeeld door tegemoetkoming bij ontstane liquiditeitsproblemen. "We zijn verder onder meer in gesprek over opschorting van de huur van de sportaccommodatie, veel gemeenten hebben daartoe al besloten, maar nog lang niet allemaal", aldus Van der Zee. "Tot de zomer komen we een heel eind. Als blijkt dat we straks in september nog niet aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen hebben we wel een groot probleem. Er zijn echter ook positieve signalen. Misschien toont onderzoek straks aan dat jonge mensen minder bevattelijk zijn voor dit virus en het minder overbrengen. In dat geval kunnen we mogelijk de jeugd al weer laten trainen of voetballen."

Van der Zee roept bovenal op tot solidariteit. "Samen vormen we in het amateurvoetbal een mooie keten. Deze 'voetbalketen' is sterk, het verenigingsleven is sterk. Gelukkig zien we niet of nauwelijks dat mensen hun lidmaatschap opzeggen, of contributie opeisen. Er is begrip. Laten we samenwerken om de clubs overeind te houden. Saamhorigheid is nu belangrijker dan ooit."