Memphis en Luuk redden Oranje

10 October 2019, 22:58 uur
Orange Pictures
Memphis Depay

Het Nederlands elftal heeft in de strijd om deelname aan het Europees kampioenschap een belangrijke overwinning behaald. In De Kuip ontsnapte de formatie van bondscoach Ronald Koeman tegen Noord-Ierland: 3-1. Een tegenvallend Oranje maakte het verschil opnieuw in het laatste deel van de wedstrijd. De gelijkmaker kwam in de 80e minuut op naam van Memphis Depay. Invaller Luuk de Jong maakte in blessuretijd de 2-1. Daarna scoorde Depay nogmaals.

Nederland is nu met 12 punten uit vijf wedstrijden koploper in groep C. Duitsland volgt, ook met 12 uit vijf. Noord-Ierland heeft eveneens 12 punten, maar speelde een wedstrijd meer. Nederland speelt zondag in Minsk tegen Wit-Rusland de volgende kwalificatiewedstrijd.

Oranje toonde in veel voorgaande wedstrijden onder leiding van Koeman twee gezichten. Vaak matig voor rust en goed erna. Tegen Noord-Ierland wilde Nederland eens een gehele wedstrijd een hoog niveau halen. Dat lukte niet.

In de eerste helft waren de hoogtepunten zeer schaars. Nederland had bijna steeds de bal, maar het lukte niet om openingen te vinden in de verdediging. Noord-Ierland zakte ver in en over het hele veld werden de spelers van Oranje kort gedekt en opgejaagd. Het tempo bij Nederland lag ook te laag. Noord-Ierland probeerde op meerdere manieren het spel te vertragen.

Marten de Roon, de minst creatieve middenvelder, werd vaak vrijgelaten. Koeman gaf de speler van Atalanta, naast Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum, de voorkeur boven Donny van de Beek. Voorin startte Steven Bergwijn en moest Donyell Malen, topscorer van de eredivisie, genoegen nemen met een plaats op de bank.

Het eerste moment van dreiging was pas na 24 minuten spelen, toen Daley Blind vanaf links een voorzet gaf. Drie minuten later noteerde Oranje de eerste mogelijkheid. Een schot van Wijnaldum werd geblokt. Verder dan dat kwam de formatie van Koeman niet, waardoor het weer na rust moest gebeuren.

Noord-Ierland bleef de beginfase van de tweede helft nog redelijk makkelijk op de been. Koeman greep na ruim een uur spelen in en bracht zowel Van de Beek als Malen in de ploeg.