Sport
mainImage
DONK
DONK was zondag voor het eerst gestoken in het retrojubileumtenue.

De eerste speelzondag in het nieuwe jaar had alles in zich om een mooie voetbalpot te mogen aanschouwen. Mooi voetbalweer, veel toeschouwers en de thuisclub voor het eerst gestoken in het retrojubileumtenue (zie frontfoto). Het liep allemaal anders. Weliswaar waren er vier fraaie goals (3-1 winst voor DONK) te bewonderen, maar die konden niet verbloemen dat het spel van DONK vaak uiterst slordig was. Tegenstander PVCV toonde zich vooral in de eerste helft minimaal gelijkwaardig, maar schoot tekort in de eindpass waardoor echt gevaar uitbleef.

Het eerste kwartier werd ontsierd door veel oponthoud als gevolg van blessurebehandelingen bij DONK-spelers. Daarna nam PVCV het initiatief met fris spel op het middenveld. De finesse om doelrijpe kansen te creëren ontbrak echter bij de bezoekers uit Vleuten.

In de 26ste minuut nam DONK de leiding met een doelpunt dat het zou verdienen om via You Tube de wereld over te gaan. “Houdijk” riep centrale verdediger Werner Overkamp voordat hij de op volle snelheid sprintende linkerspits Bas Houdijk met een loepzuivere pass over 45 meter de diepte in stuurde. Wat volgde zie je zelden op de velden. Bas Houdijk nam de bal in vogelvlucht fraai aan, hield hem, nog steeds in volle vaart, twee keer prachtig hoog en klopte keeper Regilio van Renswouw met een hard schot, 1-0. De bal had de grond niet geraakt. De balaanname deed denken aan het hoogstandje van Sam Larsson een paar weken geleden. Het grote verschil was dat er nu niets op de afwerking aan te merken viel.

Het doelpunt maakte duidelijk wat los bij DONK. Het gejuich van de toeschouwers was nog amper verstomd of Edwin Gouw verzond een prachtige pass in de richting van Appie Kaïssy. De spits draaide zich goed vrij en liet keeper Regilio van Renswouw kansloos, 2-0.

De vreugde was echter van korte duur. PVCV kreeg een minuut later op 25 meter van het doel een vrije trap te nemen. Schitterend vloog de bal over de muur onbereikbaar voor keeper Bas van der Eem in de bovenhoek, 2-1.

Vlak voor rust een bijna identieke situatie. Weer werd een vrije trap schitterend ingeschoten. De bal zou ongetwijfeld doel getroffen hebben, als het hoofd van Bas Houdijk geen verder onheil had weten te voorkomen. Het waren de enige kansen van PVCV.

Controle
In de tweede helft was de dadendrang van PVCV wat geluwd. Zonder tot sprankelend spel te komen hield DONK vrij eenvoudig controle over de wedstrijd. De situatie werd voor de thuisploeg alleen nog maar rooskleuriger toen Appi Kaïssy knap profiteerde van de ruimte die PVCV weg ging geven. Hij stuurde de in het centrum opgedoken Imad El Yousfi de ruimte in. De rechterspits schoof knap binnen, 3-1.

Beide trainers spraken hierop hun wisselspelers aan. Veel opwindends gebeurde er echter niet meer in het restant van de wedstrijd. DONK was nog het dichtst bij een treffer toen de ingevallen Zakaria Mellah Bas Houdijk de diepte instuurde. De linkerspits probeerde het met een stift in de verre hoek, maar keeper Regilio van Renswouw kreeg er volledig gestrekt nog net een hand tussen.

Aan de andere kant stopte Bas van der Eem een schot van invaller Marlon de Ruijter.

Het bleef bij een verdiende zege voor DONK in een door scheidsrechter Edwin Vlek goed geleide wedstrijd.

Doordat veel uitslagen van deze zondag gunstig voor DONK uitpakten staat DONK nu knap op de derde plaats. Bovendien zijn de Gouwenaars koploper in de tweede periode.

Aanstaande zondag gaat de ploeg op bezoek bij het laag geklasseerde Meeuwenplaat. Extra waakzaamheid is geboden, zoals trainer Pieter van Zoest ook al opmerkte.

Door: Joop Spee