Massal met Orange Lions naar halve finale EK

15 August 2019, 20:25 uur
FIBA

De Orange Lions MU16 zijn lekker bezig bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie in Montenegro. Nederland heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finales. Dat gebeurde door in de kwartfinales overtuigend met 102-90 van Bulgarije te winnen. De Lions, met de Goudse basketballer Massal Diouf, sloegen hun slag in het tweede (25-16) en derde (29-22) kwart en lieten Bulgarije daarna niet meer terugkomen. KWARTSTANDEN: 24-23; 25-16; 29-22; 24-29. Nino Vrencken was met 27 punten en 6 uit 11 driepunters topscorer bij Nederland. Tegenstander in de halve finale is Denemarken.

Game flow
Bondscoach Radenko Varagic zag zijn ploeg in aanvallend opzicht de beste wedstrijd tot nu toe spelen, verdedigend schortte er nog wel het een en ander aan het spel van de jonge Lions. In het eerste kwart hielden de Bulgaren Nederland scorend nog bij (24-23), maar in de volgende twee kwarten bouwden de aanvallend zeer constant spelende Orange Lions een voorsprong op die maximaal 19 punten bedroeg. Bulgarije knabbelde er in het laatste kwart nog wel wat van af, maar Nederland liet de tegenstander nooit onder de tien punten komen.

Top performers
Nino Vrencken 27 punten, 6/11 driepunters en 5/6 vrije worpen; Armin Strojil 20 punten, 3/6 driepunters en 7 assists; Niek van der Plas 12 punten, 3 rebounds en 3 assists; Jacob TenBerge 11 punten, 6 rebounds en 4 assists; Dennis Logtenberg 11 punten.

Opvallend
Nederland werkte af tegen een zeer hoog schotpercentage van 52,9 en schoot de helft van z'n driepuntspogingen raak (14 op 28). Ook op de vrije worplijn ging het beter dan in eerdere duels (14 op 19). Bulgarije produceerde over de hele vergelijkbare stats, maar liet het vooral achter de driepuntslijn (10/33) en vrije worplijn (8/15) liggen.

Radenko Varagic (bondscoach): "Dit was een zware wedstrijd. Verdedigend speelden we niet ons beste spel, maar aanvallend hebben de jongens het heel goed gedaan. We controleerden het duel en slaagden er de hele wedstrijd in goede schoten te creëren. We hebben echt als een team gespeeld en iedereen heeft zijn bijdrage aan het resutaat geleverd."

Volgende wedstrijd: Nederland - Denemarken (vrijdag 16 augustus, 18u15).