Leve Feyenoord 1 - de Cup in De Kuip

5 May 2020, 18:49 uur
Sport
mainImage
Kick
Milaan, 6 mei 1970. Hét moment uit de Europa Cup-finale Feyenoord-Celtic. In de 27ste minuut van de verlenging wordt Ove Kindvall bereikt met een prachtige lange trap van Rinus Israël. Billy McNeill probeert de bal nog te vangen, scheidsrechter Concetto Lo Bello negeert de handsbal, waarna Kindvall met de punt van zijn rechterschoen de bal over doelman Evan Williams in het net tikt: 2-1.

Morgen is het 50 jaar geleden dat Feyenoord de Europa Cup won. Via enkele boeken en specials bij dagbladen en tijdschriften wordt volop aandacht besteed aan deze historische gebeurtenis. Bij de in Rotterdam gevestigde uitgeverij KICK – eerder verantwoordelijk voor het bijna 30 kilo wegende geschiedenisboek van Feyenoord – hebben ze uitgepakt met een luxe boekproject.

Het boek heeft de titel Leve Feyenoord 1 – de Cup in de Kuip meegekregen en is in vier varianten gemaakt. In groot formaat (30 x 30 cm), een omvang van 312 pagina’s en voorzien van ruim 300 foto’s, is een waar kunstwerk ontstaan. In de korte intekenfase hebben exact 2455 liefhebbers hun naam aan het boek verbonden. Deze mensen zien achterin het boek hun naam terug onder de titel Leve Feyenoord 1. Om het exclusief te houden voor deze kopers heeft Kick besloten na de eerste druk niet nog meer namen in het boek op te nemen.

De vier varianten bestaan uit een standaard-editie van € 49,- plus speciale edities van € 99,- die zijn gekoppeld aan de iconen Rinus Israël, Willem van Hanegem en Ove Kindvall. In een luxe box is bij deze speciale edities (met een per icoon wisselende cover) een exacte replica gevoegd van het Feyenoordshirt, dat op 6 mei 1970 in de finale tegen Celtic werd gedragen. Die shirts zijn zo precies nagemaakt, dat zelfs de rugnummers 3 (Israël), (10) (Van Hanegem) en 9 (Kindvall) erop zijn genaaid, zoals dat vijftig jaar geleden gebruikelijk was.

Aan de shirts zijn kleurenfoto’s uit de finale geknoopt, waarop de desbetreffende speler zijn handtekening heeft gezet. Willem van Hanegem heeft inmiddels ruim tweeduizend keer zijn kaart gesigneerd. Tot verrassing van de uitgever ontstond meteen een run op met name deze speciale edities. De edities-Israël en Kindvall zijn al geruime tijd volledig uitverkocht. Alleen van de editie-Van Hanegem zijn momenteel nog circa 75 exemplaren beschikbaar. Zie www.kickuitgevers.nl

Het boek is geschreven door het journalisten-collectief Jaap Visser, Matty Verkamman, Peter Ouwerkerk, Jan D. Swart en Mark Lievisse Adriaanse. Zij hebben zich niet beperkt tot alleen de triomf in het seizoen 1969-’70, maar ook de wedstrijden om de Wereldbeker tegen Estudiantes de la Plata meegenomen.


Aanvoerder Rinus Israël heft de handen in de lucht. Hij staat op het punt de belangrijkste beker in het clubvoetbal in ontvangst te nemen.


Uitvoerig wordt ook stilgestaan bij de lange aanloop naar het bereiken van de Europese top. Zo wordt stilgestaan bij de rol die Feyenoords ‘aartsvader’ Cor Kieboom bij de club heeft gespeeld. En in woord en beeld is er ook ruime aandacht voor het seizoen 1962-’63, toen Feyenoord als eerste Nederlandse club de halve finale in de Europa Cup bereikte en heel Nederland in de ban was van deze prestatie.

Bijzonder is voorts dat de Russische kunstenares Yulhen letterlijk kleur heeft gegeven aan 6 mei 1970. Zij is een fenomeen op het gebied van inschilderen van oude zwart wit foto’s. Zo is dankzij haar nu voor het eerst de beslissende goal van Ove Kindvall in kleur te bewonderen. Dat indringende beeld is de cover van de standaard-editie. 

Willem van Hanegem was in de finale de grote regisseur op het middenveld. ‘We hebben van Van Hanegem verloren’, zal Celtic-coach Jock Stein na afloop zeggen. Van Hanegem viert het feest na afloop met reserve Piet Vrauwdeunt en Coen Moulijn.