Koning, keizer, admiraal Slot brengt Feyenoord naar Coolsingel

14 May 2023, 19:21 uur
Sport
mainImage
ANP

Arne Slot ziet alleen maar gelukkige mensen als Feyenoord met een zege op Go Ahead Eagles (3-0) de zestiende landstitel helemaal heeft veiliggesteld. De fans zingen zijn naam en laten De Kuip trillen. Het succes van de kampioen kent meer vaders, maar voor velen is de kale coach het boegbeeld van de beste ploeg van de Eredivisie.

Complimenten voor de jeugdopleiding, die Orkun Kökcü, Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman en Justin Bijlow naar het eerste elftal heeft gebracht. Hulde voor alle scouts die de klasse van Santiago Giménez, Sebastian Szymański, Mats Wieffer herkenden. Met dank aan de medische staf was Feyenoord dit seizoen ook de meeste fitte ploeg van de Eredivisie. Maar was de club ook zonder Slot kampioen geworden? Veel fans twijfelen. Ze noemen hun trainer in een adem koning, keizer en admiraal.

Met de opvolger van Dick Advocaat op de bank sloop Feyenoord in twee seizoenen van de vijfde naar de eerste positie van de Eredivisie. Slot zag vorig jaar Luis Sinisterra, Fredrik Aursnes, Marcos Senesi, Tyrell Malacia, Jens Toornstra, Guus Til, Cyriel Dessers en Bryan Linssen vertrekken na de verloren finale van de Conference League. Maar de oud-trainer van SC Cambuur en AZ smeedde met heel veel nieuwe spelers in recordtempo een succesvol elftal.

Onder Slot lijken spelers van Feyenoord vaak beter dan ze misschien echt zijn. Ze blijven maar gaan en energie uitstralen. De kersverse landskampioen kreeg veel overwinningen niet cadeau. Maar het zegt wel iets over de fitheid en wilskracht van spelers als ze lastige duels steeds maar weer in de slotfase beslissen.

De 44-jarige Slot heeft Feyenoord niet alleen weer trots en succesvol gemaakt. Hij verkoopt zijn club ook als een welbespraakte en moderne manager, waar ook grote Europese clubs naar zoeken. Niet alleen de naam van Slot viel de afgelopen weken in buitenlandse media. De Mexicaanse voetbalbond zou een terugkeer van algemeen directeur Dennis te Kloese voorbereiden. Kökcü weet sinds vorige maand zeker dat hij het niveau van AS Roma aan kan. En zijn Geertruida en Giménez nog wel te behouden?

Uitzinnige fans van de club uit Rotterdam denken na de zege op Go Ahead Eagles niet aan de toekomst. Zij vieren feest. "Arne gaat de Champions League in", zingen ze. Met Feyenoord bedoelen ze. Maar is dat ook zo? De bejubelde trainer straalt. Hij heeft zijn eerste hoofdprijs als trainer binnen, maandag wacht een stampvolle Coolsingel.


Door: ANP