Koeman houdt keuze voor middenvelder naast De Jong nog geheim

6 September 2023, 17:21 uur
Sport
mainImage
ANP

Bondscoach Ronald Koeman van het Nederlands elftal wilde woensdag nog niet zeggen wie hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland op het middenveld opstelt naast Frenkie de Jong. PSV'er Joey Veerman, Feyenoorder Mats Wieffer, Tijjani Reijnders van AC Milan en Teun Koopmeiners en Marten de Roon van Atalanta komen daarvoor in aanmerking.

"Het is duidelijk dat daar de grootste concurrentie ligt, daar hebben we wel wat goede spelers", aldus Koeman, die de beschikking heeft over een volledig fitte selectie. "Natuurlijk praat ik met Frenkie over zijn rol en wat ik van hem verwacht. Ik vind ook dat Frenkie superbelangrijk is voor de eerste en tweede fase van onze aanvalsopbouw. Maar hij heeft nog zoveel meer kwaliteiten, ook verder naar voren toe. Hij bezit alles. Dat laat hij ook zien bij Barcelona. Dat betekent dat de andere middenvelder ook weer een andere rol heeft. Daar zoek en kijk je naar."

De Jong sprak zijn voorkeur qua tweede controlerende middenvelder tegen Griekenland niet uit. "Het is niet zo dat ik bepaal wie er gaan spelen. Als er naar mijn mening gevraagd wordt, geef ik die. Het is niet zo dat ik zelf op trainers af stap. Ik heb het nu met de bondscoach wel gehad over de manier waarop we het willen invullen, maar niet over namen."

Betere communicatie achterin

Nederland kreeg de laatste vier interlands elf doelpunten tegen. In de finaleronde van de Nations League zette Koeman met Lutsharel Geertruida een verdediger voor de defensie om zo op het middenveld vier man te krijgen. "Dat gaan we nu anders invullen", gaf Koeman alvast aan. "Ik vind dat we beter druk moeten zetten op de tegenstander en achterin beter moeten communiceren."

Griekenland verloor in juni met 1-0 van Frankrijk en lijkt voorlopig de grootste uitdager van Oranje voor de tweede plek in de poule. "Griekenland is een echt team", aldus Koeman. "Ze kunnen goed verdedigen, met veel mensen. Griekenland heeft snelheid voorin en een geweldige aanvoerder. Frankrijk zette niet echt hoog druk en wachtte op de momenten dat de tegenstander fouten maakt. Die fouten maakten wij in maart wel tegen Frankrijk. Griekenland deed dat niet en bleef met tien man lang in de wedstrijd. Dat zegt wel voldoende."

Vertrouwen

Koeman ziet de wedstrijd met vertrouwen tegemoet. "Ik heb nu opnieuw een heel goed gevoel. Volgens mij beseft iedereen bij ons hoe belangrijk deze week en deze twee wedstrijden zijn."

Vermoedelijke opstelling Nederland: Flekken; Dumfries, De Ligt, Van Dijk en Aké; Wieffer, Simons en De Jong; Malen, Gakpo en Lang.

 


Door: ANP