mainImage

KNVB wil niet onnodig provoceren in Qatar, daarom OneLove-speldje

27 november 2022, 16:12 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

De leiding van de KNVB draagt dinsdag tijdens de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het WK tegen Qatar geen OneLove-band maar een OneLove-speldje. Dat vertelden directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen en secretaris-generaal Gijs de Jong zondag tijdens een bijeenkomst met een deel van de aanwezige media in Doha.

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, en Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zaten afgelopen week tijdens duels van hun nationale ploeg wel met een OneLove-band naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras. Maar de verwachting is dat ook de emir van Qatar naar het duel met Oranje komt.

"Dan lijkt me zo'n speldje toch iets sjieker dan zo'n band", zegt Van Leeuwen. "We willen met onze OneLove-campagne een boodschap uitdragen van voor inclusie en tegen discriminatie. Daar gaan we ook zeker mee verder, maar ons doel is niet om onnodig te provoceren. Daar schiet je niets mee op, dat werkt misschien wel contraproductief."

Moderner en transparanter

Sportminister Conny Helder is ook aanwezig bij het duel met Qatar. Ze liet vorige week via haar woordvoerder weten dat ze overweegt een OneLove-band te dragen tijdens de derde groepswedstrijd van het Nederlands elftal in Qatar. "Maar dat is natuurlijk aan haar of het kabinet", zei secretaris-generaal De Jong van de KNVB. "Daar gaan wij niet over."

De KNVB liet FIFA in september weten dat het aanvoerder Virgil van Dijk een OneLove-band wilde laten dragen tijdens alle duels op het WK in Qatar. "We weten dat FIFA sport en politiek wil scheiden maar we dachten dat dit ons alleen een boete zou kosten", zei De Jong. "Maar FIFA dreigde pas afgelopen maandag, vlak voor ons eerste WK-duel met Senegal, met sportieve sancties. Schandalig, maar dan staan we machteloos. We willen natuurlijk niet dat Van Dijk de wedstrijd met een gele kaart was begonnen. Ik denk dat FIFA die band heeft verboden onder druk van conservatieve stromingen in Qatar. Zo werd op het laatste moment ook het bier in fanzones rond de stadions verboden."

De Jong is bekend met de stelling dat de KNVB uit FIFA moet stappen. "Maar wat bereik je daarmee", zegt hij. "De voorzitter van de Deense bond heeft zoiets geroepen. Dat is leuk voor de bühne, maar tegen mij heeft hij gezegd dat hij verkeerd is geciteerd. Je kan beter blijven vechten voor een betere FIFA. Wij blijven druk op FIFA zetten. Wij willen dat de mensenrechten nog beter verankerd worden in de statuten. FIFA moet moderner en transparanter worden. FIFA moet beter samenwerken met UEFA. het moet geen wedstrijdje armpje drukken worden. Het moet wel veel beter."


Door: ANP | Foto: ANP