KNVB versoepelt regels rond staken wedstrijden iets

27 June 2023, 17:35 uur
Sport
mainImage
ANP

De KNVB versoepelt de regels rond het staken van wedstrijden in het betaalde voetbal iets. Als in het nieuwe seizoen iemand iets op het veld gooit en de dader wordt daarna direct gepakt en uit het stadion gezet, telt die daad niet meer mee in de stappen naar het definitief staken van de wedstrijd.

De KNVB doet die aanpassing omdat supporters in sommige gevallen ook misbruik maakten van de in april ingevoerde strengere regels. Zo waren fans van FC Groningen er halverwege mei in de thuiswedstrijd tegen Ajax bewust op uit om het duel te laten staken.

Sinds de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax, waarbij Ajax-middenvelder Davy Klaassen op zijn hoofd werd geraakt door een voorwerp uit het publiek, wordt een wedstrijd stilgelegd als er vanaf de tribunes iets op het veld komt. Gebeurt dat daarna nogmaals, dan wordt de wedstrijd gestaakt. Als een speler of scheidsrechter wordt geraakt, dan volgt direct staking.

Niet normaal

De KNVB houdt, op de ene aanpassing na, vast aan die strengere regels, werd dinsdag duidelijk op de algemene vergadering betaald voetbal.

Na het aanscherpen van de maatregelen zijn er 153 wedstrijden gespeeld in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie, waarvan er drie definitief zijn gestaakt op grond van deze maatregelen. Er zijn geen spelers of scheidsrechters meer gewond geraakt.

"Voetbal is de mooiste sport die er bestaat. Het afgelopen seizoen waren de competities spannend en de Nederlandse clubs staan internationaal op de kaart. Toch hing eind van het seizoen een donkere wolk boven het voetbal", aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB. "Personen die zich supporters noemen, maar dat juist niet zijn, bekogelen of belagen spelers, scheidsrechters en andere toeschouwers. Dat mag nooit normaal worden gevonden. De overgrote meerderheid van de stadionbezoekers wil niets te maken hebben met dat soort gedrag. Voor hen, de spelers, de clubs en voor een gezonde toekomst van het voetbal moeten we ons met z'n allen inzetten om het voetbal leuk te houden."


Door: ANP