KNVB geeft na debacle uit 2017 snel duidelijkheid

8 February 2020, 19:10 uur
Sport
mainImage
ANP

Toen manager competitiezaken Jan Bluyssen van de KNVB zaterdagmiddag rond 16 uur de nieuwste weersvoorspellingen binnen kreeg, wist hij genoeg. "De informatie was klip en klaar. We hadden genoeg gegevens om te zeggen: het gaat niet anders worden, we nemen nu al een beslissing." Even later bracht de KNVB naar buiten dat alle voetbalwedstrijden voor zondag in de eredivisie en bij de amateurs zijn afgelast.

Hoe anders was dat ruim twee jaar geleden, toen Nederland in de ban was van winterweer. Heftige sneeuwval maakte vele wegen op 10 december 2017 onbegaanbaar. Toch wachtte de KNVB toen heel lang met het nemen van een beslissing over de wedstrijden op die zondag. Op het laatste moment werden FC Utrecht - Feyenoord en Sparta Rotterdam - Vitesse afgelast. Heel wat supporters waren toen al naar de stadions geglibberd. De topper tussen Ajax en PSV in Amsterdam ging wel door, maar vele voetbalfans wisten de ArenA die dag niet te bereiken. Het kwam de KNVB op heel wat kritiek te staan.

"We willen altijd het liefste op tijd een beslissing nemen. Alleen destijds was de informatie die we hadden dat de weersomstandigheden minder slecht zouden zijn dan ze uiteindelijk echt waren", aldus Bluyssen. "We hebben toen wel met alle betrokkenen afgesproken dat we dit soort beslissingen voortaan sneller willen nemen, want we waren allemaal ontzettend teleurgesteld over hoe het was gegaan. Nu was de informatie veel duidelijker. We hebben ons laten informeren door diverse experts op het gebied van weer. Het was voor de komende 24 uur heel duidelijk. We kunnen de veiligheid van de supporters en spelers niet 100 procent garanderen, daarom hebben we alles voor zondag afgelast."

Aan die beslissing gingen tientallen telefoontjes en conferencecalls vooraf. "Per wedstrijd hebben we zo'n conferencecall gedaan met alle betrokkenen: de twee clubs, de veiligheidscoördinatoren, de gemeente, de politie. Wedstrijden verplaatsen is altijd heel vervelend, omdat het veel impact heeft op persoonlijke agenda's", aldus Bluyssen. "Het was ook een soort 'Super Sunday' met FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord. Maar iedereen was het er over eens dat de veiligheid van supporters en spelers voorop staat, daar willen we niet aan tornen."

In het seizoen 2013-2014 werden vijf wedstrijden uit de 29e speelronde verplaatst vanwege de nucleaire top in Den Haag. Die eiste zoveel politie-inzet dat het eredivisieprogramma overhoop werd gegooid. De beslissing om vijf van de negen duels uit die speelronde te verplaatsen, werd toen wel al ruim van tevoren genomen.


Door: ANP