Kamphuisen met pensioen, Schutte nog lang niet

3 August 2020, 16:31 uur
Sport
mainImage
Rianne Kamphuisen

door Joop Spee

Het open toernooi van de Goudse tennisclub Tiod kende dit jaar een aantal aanpassingen als gevolg van de maatregelen die moesten worden genomen om de kans op het Covid-19 virus te minimaliseren. Zo moest met kleinere lijsten in de diverse categorieën worden gewerkt waardoor een groot aantal deelnemers moest worden uitgeloot. En door in de planning meer tijd uit te trekken voor een wedstrijd ontstond er meer ruimte en werd een al te grote drukte voorkomen. Ook de invoering van de supertiebreak in het dubbelspel zorgde voor lucht in het schema. De fameuze biefstukavond werd dit jaar noodgedwongen geschrapt.

Het aantal deelnemers mocht dan wel beduidend geringer zijn dan de afgelopen jaren, aan spectaculair tennis ontbrak het in de editie 2020 zeker niet. Jammer was het wel dat de damesenkelspelen bij de hogere niveaus ontbraken.

Karel Kamphuisen
Centraal stonden bij dit toernooi twee zaken. Allereerst was daar het afscheid van Karel Kamphuisen, die vele jaren lang als toernooileider de touwtjes in handen had en die de laatste paar jaar op verzoek nog in de wedstrijdleiding participeerde als adviseur. “Eindelijk met pensioen” stond er op de badge die hij op zijn borst droeg.

“Na 25 jaar vind ik het wel mooi geweest”, aldus de pensionado. “Ik stop ook met mijn werk als bondsgedelegeerde. Ik kijk terug op een geweldig mooie tijd. Er is veel veranderd bij de organisatie van de toernooien. Vele jaren lang gebeurde de planning handmatig, maar sinds de computer dit grotendeels voor ons doet, betekent dat een enorme verlichting van het werk van de wedstrijdleiding. Mijn huidige adviseursrol was overigens heel relaxed. Alles liep op rolletjes en het weer zat mee. Het komt niet al te vaak voor dat we niet naar de tennishal hoefden uit te wijken.”

Streng maar rechtvaardig
Rondvraag bij de spelers leerde dat Karel Kamphuisen bekend stond als streng maar rechtvaardig. De vraag of hij een “regelneef” was beantwoordde hij nadrukkelijk ontkennend. “Ik heb altijd geprobeerd de regels waar mogelijk op te rekken!”

Na afloop van het toernooi werd Karel Kamphuisen uitgebreid in het zonnetje gezet door zijn opvolger Wladimir Sirre en door Tiod’s voorzitter Luuk Menger.

Spectaculair tennis
De tweede zaak die in het oog sprong was de kwaliteit van het tennis. De A-poule bij de heren bestond slechts uit drie spelers, maar die zorgden wel voor zulk spectaculair tennis dat de toeschouwers de handen stuk klapten. Met drievoudig toernooiwinnaar Sander Zijlstra, met Tomi van den Ham die onlangs nog het sterk bezette toernooi van Be Quick won en de in Gouda nog onbekende Vincent Schutte die het gerenommeerde toernooi van TOC op zijn naam wist te schrijven, was spektakel op voorhand al gegarandeerd.

Hoogtepunt was de partij tussen Tomi van den Ham en Vincent Schutte. De vele oh’s en ah’s waren niet van de lucht bij het talrijke publiek dat verwend werd. Uiteindelijk moest Vincent Schutte alle registers en de trucendoos opentrekken om als overwinnaar uit de strijd te komen. En omdat Sander Zijlstra later in twee sets won van Tomi van den Ham beloofde de finale veel. Die verwachting kwam niet helemaal uit. Vincent Schutte speelde in de stijl van de grote Rafaël Nadal de sterren van de hemel, geselde vooral met zijn forehand de zijlijnen en toverde daarnaast ook nog een aantal oogstrelende dropshots uit zijn racket. Met tweemaal 6-2 liet hij Sander Zijlstra, die voor elke meter vocht maar niet onder de druk uit wist te komen, kansloos.

Vincent Schutte toonde zich na afloop een tevreden mens. De in Naaldwijk in de eerste klasse gemengd competitie spelende winnaar gaf aan dat hij Sander Zijlstra onder druk had weten te houden door vooral diens backhand te bestoken.

De sportieve Sander Zijlstra, die op de baan zijn waardering uitte voor fraaie punten van zijn opponent, berustte in de nederlaag. ”Ik kwam niet onder de druk uit, hij was gewoon te goed.”

Prestaties B-poule
Vermeldenswaard waren verder vooral de prestaties in de B-poule van Wietze Janssen (fraaie overwinning op Feike Weijzen) en van het duo Feike Weijzen-Jon Emmelkamp dat in de herendubbel 3 finale het gedoodverfde favoriete koppel Tim Geers-Sander Compeer geen schijn van kans gaf.

Diverse Tiod-spelers bleken dit jaar bijzonder succesvol. Elbert van der Bijl won knap het herenenkelspel C, Milo ter Reegen en Madelon Merbis bleken de sterkste in het gemengd dubbelspel 5 en datzelfde deden Vivianne van Heyningen en Regis Kievit in het gemengd dubbelspel 6. Aan de zijde van Utrechter Jan van Alphen triomfeerde Karin Mol in de mixed 7. Jammer was dat de damesdubbel finale tussen het duo Laura den Haan-Chantal van Poppelen en Eliza Mulder-Tessa Kwakernaak bij de stand 6-3 moest worden gestaakt in verband met een blessure van Tessa Kwakernaak.

Al met al kan Tiod terugzien op een bijzonder geslaagd toernooi.


Door: Joop Spee