Johler gaat voor nieuwe NK-biljarttitel

22 May 2019, 10:15 uur
Sport
mainImage

De Goudse biljarter Gerrit Johler staat al weer een tijdje droog. Althans, als het gaat om het vergaren van NK-titels. In 2002 behaalde hij zijn laatste titel. En daarmee werd hij ook meteen Sportman van Gouda. Dit weekeinde ligt er weer een NK-titel op hem te wachten. En wel in Rumpt.

"Het is al een tijd geleden dat ik Nederlands Kampioen ben geweest. Dat waren de persoonlijke kampioenschappen in 2002. Nu maken we kans met ons team, H.W.A. Na een lang seizoen spelen, zijn we derde geworden in de kader competitie. In Ede mochten we daardoor in de playoffs spelen, die hebben we gewonnen. Toen kregen we een uitnodiging voor de halve finale, 11 en 12 mei in Rosmalen. Die hebben we ook winnend afgesloten. Dus nu gaan we naar de finale op 25 en 26 mei in Rumpt. Ons team van vier bestaat naast mij uit Reyer van Kooten, Gerard Bosman en Jan de Bruin. We zijn dagelijks aan het trainen en we kijken er naar uit..."

Vrouw
Rond zijn achtiende begon Johler met biljarten. Hij vond het spel zo interessant, dat hij les ging nemen. "In het begin maakte ik niet zoveel vorderingen. Maar ik ging steeds meer trainen, wat niet altijd goed viel bij mijn vrouw. Want ik zat altijd in het café. Toen heb ik een biljarttafel op de zolder gezet. Was mijn vrouw ook weer tevreden...

Johler werd al snel daarna lid van een vereniging. "Ik heb bij een aantal clubs gespeeld. Onder meer café De Harmonie, éntre 85 en Lekzicht. Bij Lekzicht ging ik wedstrijden spelen en mezelf verdiepen in libre. Toen kwamen de series van 100 en hoger. Ik heb partijen gespeeld van 500 punten in één beurt. Nu speel ik kader bij Het Wapen van Alblasserdam..."

Krantenartikel
De NK-titel van 2002 bracht hem naast eer en roem ook nog iets anders. "Ik wilde namelijk een groot dakkapel maken om een grotere biljarttafel neer te zetten. Daarvoor ben ik naar de gemeente gegaan, maar kreeg geen toestemming. Toen werd ik Sportman van het Jaar, omdat ik Nederlands kampioen was geworden. De Goudsche Courant schreef daar een groot artikel over. Toen ben ik met dat krantenartikel in mijn hand weer naar de gemeente gestapt. Die vonden dat zo leuk, dat ik toch toestemming kreeg..."