IJzeren Rinus Israël 80 jaar

19 March 2022, 23:34 uur
Sport
mainImage

Rinus Israël vierde zaterdag zijn 80e verjaardag. Geen groot feest, want de IJzeren Feyenoorder is en blijft een rustig familiemens. Bovendien is zijn motoriek niet meer uit de tijd dat hij met Feyenoord driemaal landskampioen (1969, 1971 en 1974) werd, de wereldbeker voor clubteams met de Rotterdammers (1970) won, verder de Europacup I (1970), de UEFA cup (1974), driemaal de Intertoto cup (1967, 1968 en 1973) en in 1969 nog de KNVB beker. Israël is op latere leeftijd al twee keer geopereerd aan een bijna-dwarslaesie en beweegt zich op krukken.

Israël woont in Landsmeer, maar de mindere mobiliteit weerhoudt hem niet om de contacten met de voetbalwereld (en die met Feyenoord in het bijzonder) te blijven onderhouden. Af en toe bezoekt hij nog een thuiswedstrijd in De Kuip en ook uitnodigingen voor wedstrijden van ADO Den Haag slaat hij niet af. Gedurende zijn lange staat van dienst als trainer was hij dat ook bij de Hagenaars, samen met Lex Schoenmaker.

Zijn voetballoopbaan was het imposantst. Vooral ook omdat die heel lang duurde. Pas op z’n 40e jaar stopte hij bij PEC als profvoetballer. Dat had niemand verwacht, omdat hij bij zijn overgang in 1975 van Excelsior naar Zwolle al last had van slechte knieën.

Het jaar ervoor – kort nadat zijn overgang van Feyenoord naar de Kralingers bekend was gemaakt omdat trainer Wiel Coerver niet opgewassen was tegen het cynisme van de Amsterdammer - leek het er zelfs op dat hij de defensie nog zou gaan leiden van het Oranje op het WK in West-Duitsland in de zomer van 1974. Israël stond als libero opgesteld in een van de laatste oefenwedstrijden met Wim Rijsbergen als voorstopper. Maar toen stierf zijn vader en sloot hij na de uitvaart noodgedwongen later aan bij de selectie die zich inmiddels al naar de omgeving van Dortmund had verplaatst. Bondscoach Rinus Michels had toen inmiddels voor het experiment met Arie Haan gekozen.

In 1974 startte Rinus Israël trouwens ook zijn trainersloopbaan (als jeugdtrainer bij de Rotterdamse amateurclub Neptunus) om daarvan in 1984 zijn beroep te maken bij FC Den Bosch, daarna  Feyenoord, in Griekenland, Dubai, Afrika, ook bij FC Den Haag en de KNVB om tenslotte pas op zijn 70e jaar bij Young Boys te eindigen.