Hoofdklasse-voetbal wordt weekendcompetitie

19 February 2019, 15:31 uur
Sport
mainImage

De gescheiden hoofdklassen in het amateurvoetbal op zaterdag en zondag gaan naar alle waarschijnlijkheid verdwijnen. De hoofdklasseclubs hebben een akkoord bereikt om weekendvoetbal te introduceren op het vijfde voetbalniveau van Nederland. De KNVB moet nu met een concreet plan komen.

Tijdens een bijeenkomst in het Gelderse Nijkerk - waar 64 hoofdklasseclubs aanwezig waren - stemden 48 clubs voor een samenvoeging van het zaterdag- en zondagvoetbal; het zogeheten weekendvoetbal.

Dat betekent dat afscheid genomen gaat worden van twee hoofdklasses op zaterdag en twee hoofdklasses op zondag, namelijk per speeldag één hoofdklasse voor het bovenste gedeelte van Nederland en één speelronde voor het onderste gedeelte van Nederland. Er gaan vier hoofdklasses komen gebaseerd op vier regio's met zowel zaterdag- als zondagploegen erin.

Voordeel van deze opzet is dat er minder reistijd is voor de clubs en dat er meer derby’s worden gespeeld. Alphense Boys uit Alphen aan den Rijn speelt op dit moment in de zondag hoofdklasse B tegen ploegen als SV Meerssen, RKSV Minor en Groene Ster. Drie clubs die hun habitat in Zuid-Limburg hebben. In de nieuwe opzet zouden zaterdaghoofdklassers FC Rijnvogels uit Katwijk en Ter Leede uit Sassenheim de tegenstander kunnen zijn.

Grootste discussiepunt waar de KNVB zich nu over moet buigen is de speeldag. Het meest waarschijnlijk is dat zaterdag de standaardspeeldag wordt, behalve als twee zondagclubs tegenover elkaar staan. Die mogen dan uitwijken naar de dag des Heren.

Ook in het amateurvoetbal in West II staan grote veranderingen op stapel. In tegenstelling tot andere delen van Nederland is er in Zuid-Holland grote behoefte aan de introductie van weekendvoetbal voor eerste elftallen. Een voorstel daartoe wordt dinsdagavond besproken door het bestuur van de KNVB met de ledenraad van West II. Dat kan betekenen dat West II (als enige district in Nederland) weekendvoetbal gaat doorvoeren vanaf de eerste klasse.

De Tweede Divisie is al een weekendcompetitie. Als ook de hoofdklasses zullen bestaan uit samengevoegde zaterdag- en zondagclubs, moet ook de Derde Divisie hervormd gaan worden. Daar gaat de KNVB zich de komende tijd over buigen. Op z'n vroegst gaan de wijzigingen in vanaf het seizoen 2020-2021. In dat geval staat komend seizoen in het teken staan van aangepaste promotie- en degradatieregelingen, tenzij de KNVB beslist dat er geen aangepaste regeling voor promotie en degradatie nodig is. Dan zou het al in het seizoen 2019-2020 in kunnen gaan. 

De competitieopzet met weekendvoetbal telt alleen voor eerste elftallen, niet voor reserveteams.