Henk Fraser maakt zich geen zorgen, ondanks 2e verlies

19 September 2020, 22:16 uur
Orange Pictures
Sparta-invaller Sven Mijnans in duel met Oussama Tannane, die een schitterend doelpunt op zijn naam bracht

door Piet Ocks

Al speel je met elf verdedigers en een keeper, die aan onzekerheid niets te wensen over laat, tegen vrije trappen van het kaliber Oussama Tannane is geen kruid gewassen. Zijn zwabberbal vanaf zo'n dertig meter na 27 minuten luidde Sparta's nieuwe nederlaag in tegen Vitesse: 1-0.

Met een vijfmansverdediging hoopte trainer Henk Fraser het verwachte gevaar in te dammen. Na de 1-0 en de rode kaart (tweemaal geel) vlak voor rust voor Michaël Heylen begon de uitzichtloze tweede helft, waarin Sparta er met 2-0 nog genadig vanaf kwam.

Weliswaar kreeg Abdou Harroui na een kwartier een goede mogelijkheid door van nabij in te schieten, waarop Pasveer redde en forceerde Sparta in die periode vijf hoekschoppen, tot treffers leidden ze niet. Zelfs had Mohamed Rayhi op aangeven van Lennert Thy twee minuten na de openingstreffer de gelijkmaker op zijn schoen, zijn stiftje over doelman Pasveer rolde evenwel juist langs de verkeerde kant van de paal. Het was Sparta's laatste echte mogelijkheid, want na rust kwam Sparta nog zelden op de helft van de tegenstander.

Vanaf de aftrap kreeg Vitesse al een grote kans om de voorsprong uit te breiden, maar Openda zag zijn schoot voor de doellijn gekeerd door Bart Vriends en even later voorkwam Mica Pinto de tweede treffer.

Met Emanuel Emegha voor Lennart Thy trachtte Sparta met meer fysieke kracht iets af te dwingen, maar ook hij was machteloos tegen het overtal aan Vitesse-verdedigers, die elkaar, mede door de numerieke meerderheid, simpel overeind bleven.

Het was voor Sparta, dat lange tijd weinig weggaf, daarom wachten op de 2-0 van Vitesse, dat oppermachtig op zoek bleef naar de 2-0. Een schot van Tannane werd na 82 minuten slechts half gekeerd door doelman Benjamin van Leer, waarna invaller Broja van nabij de bal voor het intikken had.

Met de komende uitwedstrijden tegen PEC Zwolle, Feyenoord, Heracles en de thuiswedstrijden tegen AZ en Heerenveen voor de boeg, mag Sparta beide handen dichtknijpen als het twee punten aan die confrontaties overhoudt. Een moeilijk en zwaar seizoen wacht. ''Met dit scenario is rekening gehouden,'' sprak trainer Henk Fraser vol vertrouwen, ''we zijn niet zoek gespeeld, ook niet door Ajax. Ik maak me geen zorgen.''

Opstelling Sparta Rotterdam: Benjamin van Leer, Jeffry Fortes, Bart Vriends, Michaël Heylen, Tom Beugelsdijk, Mica Pinto; Abdou Harroui (75. Aaron Meijers), Bryan Smeets (75. Danzell Gravenberch), Adil Auassar (88. Sven Mijnans); Lennart Thy (64. Emanuel Emegha), Mohamed Rayhi.