Halve finale play-offs: het programma

13 April 2018, 19:32 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vanavond gaan de halve finales in strijd om het landskampioenschap van start. Daarin komt de nummer één van de reguliere competitie ZVL-Tetteroo voor het eerst in actie. Het mag het gelijk opnemen tegen titelverdediger UZSC. De andere halve finale gaat tussen de nummers twee en drie van de competitie, Polar Bears en Widex GZC Donk.

Na lange pauze winst
Op voorhand lijkt het treffen tussen ZVL en UZSC het meest interessant. De laatste wedstrijd die de Leidse ploeg speelde dateert alweer van 17 maart, terwijl UZSC vorige week toch wel verrassend Het Ravijn uitschakelde en in een flow kan zijn geraakt. Is voor bekerkampioen ZVL een periode van een maand zonder wedstrijd in aanloop naar de, misschien wel meest belangrijke wedstrijd van dit seizoen tot nu toe, te lang?

Wat zegt het verleden? Op 13 januari speelden ZVL en Polar Bears tegen elkaar, na een winterstop van 7 weken. ZVL won met 8-7. Al trof het een ploeg die ook een aantal weken stillag. Dat goldt niet voor de periode januari-februari. Toen speelde ZVL ook een maand niet. Na die pauze versloeg het UZSC met 6-5, maar verloor het de dag erna met 9-3 van Polar Bears. In de Eredivisie Heren hadden Widex GZC Donk en Het Ravijn recent problemen na een lange periode zonder wedstrijd. Voor ZVL is het dus niet bewezen dat zo'n pauze een nadeel is. Al gaat dit om de play-offs, de periode waarin iedere ploeg op stoom is.

Berinnen een positief saldo
De andere twee ploegen in de halve finale kennen veel overeenkomsten. Beide hebben een jonge ploeg, speelden in de halve finale voor de beker al tegen elkaar en hadden het vorige week in de kwartfinale lastig. Voor Polar Bears moest er bijna een beslissingsduel tegen ZPB H&L Productions aan te pas komen. GZC Donk ontliep in de slotfase van het eerste duel tegen ZV de Zaan strafworpen.

De balans in de onderlinge duels is in het voordeel van de Edese poeg. Van de vier keer dat ze dit seizoen tegen elkaar speelden wonnen de berinnen er drie (10-8, 7-9 en 9-8). Één keer werd het gelijk (8-8).
Vrijdag 13 april
20.30 uur Polar Bears - Widex GZC Donk (scheidsrechters van Duijnen en van Zenderen)
21.00 uur* ZVL-Tetteroo - UZSC (scheidsrechters Gransjean en Butz)

Zaterdag 14 april
20.00 uur* Widex GZC Donk - Polar Bears (scheidsrechters Zwart en Schapers)
21.00 uur* UZSC - ZVL-Tetteroo (scheidsrechters van den Heuvel en Pastoors)

(Evt.)Zondag 15 april
17.00 uur* ZVL-Tetteroo - UZSC (scheidsrechters Dutilh-Dumas en Reemnet)
18.00 uur Polar Bears - Widex GZC Donk (scheidsrechters Bervoets en Smit)

Bron: waterpolo.nl